Pytanie do samouków

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Re: Pytanie do samouków

Postautor: Atagad » 07 gru 2004, 10:09

Witam wszystkich!
To pytanie kieruje do wszystkich samouków. W jaki sposób uczycie się jezyków obcych.
W jakis spoób opracowujecie plan nauki np określacie ż…e codziennie poswiecicie 15 minut na sluchanie, 20 na czytanie itd?
Atagad
Atagad
newbie

Postautor: Sylwana » 07 gru 2004, 11:42

Cześć!
Pomimo ż…e uczęszczam na zajęcia językowe dwa razy w tygodniu po 2 godziny, zauważ…yłam ż…e to nie wystarcza. Szczególnie jeż…elichodzi o gramatykę, opanowanie uż…ycia czasów. Same słówkam to pół biedy. Też… się zastanawiam jak pomóc sobie aby nauka języka dawała efekty.
Sylwana
Sylwana
newbie

Postautor: Lilianeczka » 09 gru 2004, 17:37

Wybieram się na studia językowe dlatego wiele czasu poświecam opócz zajęć dodatkowych takż…e na naukę w domu. Wszystko zależ…y od tego w jakim stopniu chce się opanować język. Na pewnym poziomie bowiem, człowiek zdaje sobie nagle sprawę, ż…e mimo iż… uczy się już… dobrych kilka(nascie)lat znajmośc nie jest tak dobra jak wskazywałby czas nauki. Z moich doświadczeń wynika, ż…e mimo wszystko, mimo oczywiscie sluchania, czytania i niezniechęcania się przez tłumaczenie wszystkich mozliwych słówek, nie da się inaczej jak tylko na pamięć- jeśli chodzi o słówka oczywiscie; to jest kwestia tego, ż…e słowo musi stać ci się niejako... bliskie (czy to juz moje zboczenie zawodowe??;) , musisz się z nim zaznajomic- nie tylko po to, aby je znac, ale takze aby apmietac i umiec je uzyc, kiedy sam mowisz. Tak wlasciwie to nauka staje sie coraz trudniejsza, im wiecej umiesz bowiem gdy potrafisz wyrazic juz wszystko prostymi zwrotami, które sa juz niejako w stobie zakodowane, nie uzywasz nowych; dlatego wazna jest jednak nauka nowych slowek, zwrotow, ktore jezyk rozwijaja; jesli chodzi o sluchanie, rozumienie to oczywiscie czytac po ang, sluchac radio, ogladac tv, filmy w oryginale i przede wszystkim miec z tego wielka frajde :)) ze swojego doswiadczenia wiem niestety, ze czesto nauka jest strata czasu- nauka slowek, ktore znamy przez 2 dni a potem zuplenie zapominamy o ich istnieniu; dlatego bardzo wazne jest takze ciagle powtarzanie i wracanie do tego co sie juz robilo; pozdrawiam :)
Lilianeczka
newbie

Postautor: Sylwana » 09 gru 2004, 22:13

Hej!
przeczytałam co napisałyście i zgadzam się z Wami całkowicie, ostatnio nawet wpadłam na pomysł przyklejania karteczek ze słówkami gdzie się da. Chcąc nie chcąc czyta się je w trakcie dnia, moż…e to okaż…e się pomocne zobaczymy. Pozdraiwam :-)
Sylwana
newbie

Postautor: szymek » 10 gru 2004, 0:05

Ja nie stosuje ż…adnyc hkarteczek czy innych dupereli:) Najlepszym spsobem nauki języka jest rozmowa, bo jak nie znasz wyrazu to szukasz gp w myślach albo słowniku. Z doświadczenia wiem ż…e zanim znajdzie sie ten wyraz zwrócimy uwage na parenaście innych, z których zapamiętamy 3-4. W taki sposób ucze sie słówek już… 10 lat i nawet nie chce się chwalić ile ich znam, ale koło 20tys+około10 tys idiomów, powiedzeń, phrasal verbów etc.
szymek
newbie

Postautor: bejotka » 10 gru 2004, 5:13

Każ…dy moż…e i powinien stosować metodę, która najbardziej mu odpowiada. Masz rację, ze rozmowa jest najlepszą metodą nauki języka. Tylko nic nie wyjdzie z tej rozmowy, jeśli każ…dego słowa będziesz szukał w myślach lub słowniku. Chyba, ż…e twoim rozmówcą będzie "pomnik poligloty". Oczywiście Twoja metoda sprawdzi się, jesli zastosujesz ją przy czytaniu oryginalnych współczesnych powieści lub prasy.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: Sylwana » 16 gru 2004, 10:54

Hej, bardzo słuszna uwaga, zgadzam się z Tobą całkowicie!! Nie wszyscy są tak "bystrzy" aby móc rozmawiać w obcym języku bez znajomości określonego zasobu słówek. Podobnie jak Ty uważ…am ż…e każ…dy indywidualnie powinien dostosowywać metodę nauki do swojej osoby. Tu właśnie, na forum jest bardzo dobre miejsce na wymianę spostrzeż…eń, ocenianie metod. To pozwala każ…demu na poznanie opinii innych osób a później dostosowywanie metody do swoich porzeb. Pozdrawiam :-)
Sylwana
newbie

Postautor: bejotka » 30 kwie 2005, 15:42

Ależ… ja wcale nie chciałem zakończyć tego wątku. Nie twierdzę też…, ż…e nauka języka jest bardzo prosta. Uważ…am, ż…e moż…e być pasjonująca, jeśli tylko mamy coś do powiedzenia w tym języku. Wtedy słówka "same wchodzą do pamięci". A gramatyka staje się prosta i powoduje, ż…e te nauczone słówka trochę łatwiej dadzą się układać w poprawne zdania.

Oczywiście każ…dy z nas moż…e i powinien wybrać własną metodę nauki słówek, mogą to być zeszyt słówek, fiszki, nalepki ze słówkami, moga też… być to programy wspomagające ich naukę. mam tu na myśli starego, ale dobrego eTeachera, Profesora Henryego i SuperMemo.

Profesor Henry - Słownictwo w najnowszej wersji ilustruje każ…de słówko conajmniej jednym przykładem jego uż…ycia w zdaniu, a to jest bardzo waż…ne. Przecież… każ…de słowo inaczej brzmi wymawiane indywidualnie, a zupełnie inaczej w zdaniu.

SuperMemo podobnie do każ…dego słowa dodaje przykład jego wymowy w zdaniu w bazach FCE Words. Najnowsze bazy SM - "First Steps in English" i "The Next Steps to English" uczą po 100 kilkuwyrazowych zwrotów, po których następuje mnóstwo ćwiczeń na ich wykorzystanie.

Oczywiście moż…na dawać jeszcze mnóstwo innych przykładów.

"Wygląda na to, ż…e wszystko jest już… jasne w nauce języka :) No proszę, jakie to proste!" - Nie wszystko jest jasne i nie wszystko proste.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: Visitor » 01 maja 2005, 6:21

Ja mam swój sposób nauki języka polegający na zdobywaniu wiedzy ze wszelkich moż…liwych źródeł, a potem na przetwarzaniu tego materiału - mam na myśli pisanie i mówienie po angielsku z wykorzystaniem poznanych zwrotów. To jest najlepszy sposób utrwalania wiedzy, gdyż… moż…na połączyć przyjemne z poż…ytecznym. :)
Jeż…eli chodzi o to, ż…eby było prosto to mam coś w sam raz. Samoukom polecam adres mojej strony internetowej www.zlotto.pl. Napiszcie, jeśli chcecie się przyłączyć. Z chęcią nawiąż…ę współpracę.
Visitor

Postautor: bejotka » 01 maja 2005, 14:14

Samoukom polecam adres mojej strony internetowej www.zlotto.pl. Napiszcie, jeśli chcecie się przyłączyć. Z chęcią nawiąż…ę współpracę.

Byłem, spodobało mi się, polecam.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 12:06

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken