kilka wątpliwości z angielsiego ;)

Krótkie teksty bądź pojedyncze zdania, które nie są zadaniem domowym.

Re: kilka wątpliwości z angielsiego ;)

Postautor: emi_hela » 13 lut 2005, 12:06

Witam wszystkich bardzo serdecznie ;) Poraz kolejny proszę jakąś dobrą duszyczkę aby mi pomogła w rozwainiu wątpliwości... A oto i one:
1) czy wyraz "Palearctic" da się prztłumaczyc jednym słowem? Czy moż…e jest to złoż…one pojęcie tzn: (według mnie) obszar poludniowej i środkowo wschodniej Europy oraz basenu Morza śródziemnego?????
2) jak byście przetłumaczyli taki fragment: "...distant compact wheeling flocks..."??? według mnie to oznacza odstęp między odpoczynkami w formie zataczania kół w powietrzu przez wędrujące ptaki.......Ale nie jestem pewna...
pozdrawiam Emilia
emi_hela
newbie

Postautor: emi_hela » 13 lut 2005, 12:07

Ah i jeszce jedno:
3) giving way with declining salinity ( tutaj nie będę polemizować) :)
emi_hela
newbie

Postautor: dalemanga » 13 lut 2005, 12:23

"Palearctic" moż…na przetłumaczyć jednym słowem "Palearktyka" albo dwoma "kraina palearktyczna" (czyli obszar obejmujący Europę, Wyspy Kanaryjskie, Azory, Maderę, Wyspy Zielonego Przylądka, Afrykę powyż…ej zwrotnika Raka, Półwysep Arabski poza pasem przybrzeż…nym zaliczanym do krainy etiopskiej, Wyspy Japońskie, Azję Mniejszą i te regiony Azji, które leż…ą na północ od Himalajów)
dalemanga
greenhorn