Re: Przepis na Turrón
: 11 lis 2005, 16:03
autor: Visitor
PROSZE NAPISZCIE MI PRZEPIS NA TURRÓN (to tak świąteczna potrawa Hiszpańska) ALE PROSZE PISAĆ PO POLSKU,albo jeśli był by ktoś tak miły to mógł by mi przetłumaczyć przepis hiszpański na polski???? BŁAGAM O POMOC
pozdrawiam Wilku
Re: Przepis na Turrón
: 14 lis 2005, 11:01
autor: Visitor
Turrón de Almendra
Ingredientem: Składniki:
• 3 tazas de almendras 3 filiż
anki migdałów
• 6 claras de huevo 6 białek
• 1 taza de miel de abeja 1 filiż
anka miodu
• 1 taza de azġcar granulada 1 filiż
anka cukru
• obleas słodkie wafle
Procedimiento: Przygotowanie:
•Se hierve el azġcar granulada en ½ taza de agua hirviendo a fuego medio, hasta que espese un poco. Zagotować 1/2 filiż
anki wody, wsypać cukier i gotować aż
się cukier rozpuści i trochę to wszystko zgęstnieje (powstanie taki syrop)
•Retirar del fuego, agregar la miel de abeja y mezclar bien. Wyłączyć ogień, dodać miód i dokładnie wymieszać
•Sumergir las almendras en agua hirviendo, se pelan, se tuestan y se muelen finamente. Sparzyć migdały wrzątkiem, obrać, upraż
yć i zemleć
•Se baten las claras a punto de turrón, se agregan las almendras molidas y la mezcla de miel y azġcar y revuelva muy bien. Ubić białka dodać zmielone migdały i mieszankę z miodu i cukru, i bardzo dokładnie wymieszać (bardzo powoli dodawać tę mieszankę z miodu)
•Se pone todo a fuego bajo; se cuece sin dejar de mover hasta que tome punto de gota (es decir, cuando al dejar caer una gota en un poco de agua se forme una bolita). Postawić wszystko na małym ogniu (lub na parze); gotować nie przestając mieszać aż
do uzyskania odpowiedniej gęstości (tzn. jeśli wlejemy kroplę syropu do wody uformuje się kuleczka)
•Se forra un molde con obleas y se deja secar durante varios dżŞas en lugar fresco. Wyłoż
yć formę waflami (wylać na to masę) i zostawić na kilka dni w chłodnym miejscu (potem pokroić na mniejsze kawałki)