Kultura i historia krajów anglojęzycznych. Praca zagranicą. Edukacja zagranicą.
Postautor: oliwkowa-oliwka » 30 paź 2010, 21:48
Planuję w przyszłości zostać w Polsce nauczycielem angielskiego jako języka obcego. W maju 2010 zdałam maturę, wyjechałam do Szkocji i tu planuję w przyszłym roku rozpocząć odpowiednie studia. Tu rodzi się pytanie: czy English studies w szkocji przygotują mnie do tego zawodu? Chodzi o to, ż
e przeglądnęłam wszystkie kursy na uniwersytetach w Szkocji i okazuje się, ż
e plan zajęć obejmuje prawie wyłącznie literaturę, komunikację we współczesnym społeczeństwie, wpływ języka na milion rzeczy i tym podobnych. Nigdzie nie znalazłam kursu, który oferowałby mi również
moż
liwość nauki przedmiotów kształcenia nauczycielskiego. A moż
e takie nie istnieją? Którędy droga - co zrobić i co studiować by zostać przygotowanym do zawodu nauczycielem? Skąd tu biorą się nauczyciele angielskiego jako języka obcego? Czy ktoś miał również
taki dylemat lub moż
e studiował tu angielski i wie co i jak wygląda? Czy w moim wypadku nie opłaca się bardziej wrócić na studia do Polski, na przykład do kolegium nauczycielskiego? Wiem, ż
e nikt za mnie decyzji nie podejmie, ale już
kompletnie nie wiem co robić :| Bardzo proszę o pomoc.
-
oliwkowa-oliwka
-
Postautor: Spartakus0 » 11 sty 2011, 6:10
Na pewno studia w Polsce nie dadzą Ci takiej znajomości języka angielskiego jak studia w Szkocji. Zaletą pozostania w Polsce jest to, ż
e przygotują Cię do uczenia angielskiego, bo duż
o osób po tym kierunku taki właśnie wybiera zawód. Decyzja należ
y do Ciebie. Musisz wybrać, czy chcesz nauczać, czy władać perfekcyjnie tym językiem.
-
Spartakus0
- newbie
-
Postautor: gibki » 16 mar 2011, 18:32
No nie wiem czy rozgraniczenie jest aż
tak ostre... Jeśli masz moż
liwość nauki w Szkocji - nie rezygnowałbym z niej (tym bardziej w dziedzinie nauki języka angielskiego) Po powrocie do kraju myślę, ż
e znacznie łatwiej będzie Ci o pracę. Nie musisz przecież
pracować w szkole podstawowej czy gimnazjum - po takiej edukacji spokojnie znajdziesz zatrudnienie w prywatnej szkole angielskiego, albo w szkole angielskiego on line, jak na przykład:
http://www.english-by-phone.pl/ - decyzja należ
y do Ciebie, ale przemyśl ja dobrze!
-
gibki
-
Postautor: marek91 » 28 sie 2012, 11:14
Co do pracy nauczyciela to nie ma problemu, bo oprócz skończenia szkoły i paru kursów nic więcej nie potrzeba. Ja natomiast ż
eby pracować w Anglii fizycznie (budowa) muszę mieć tak zwany SCC certyfikat. Nie widziałem o tym wcześniej, ale znalazłem ofertę na
www.qes.pl i od października ruszam. Sprawdźcie dokładnie czy Wy wybierając jakąś branż
e nie potrzebujecie zaświadczeń....
-
marek91
-