prośba o radę

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Re: prośba o radę

Postautor: Madziulla » 31 paź 2004, 8:16

nie mam czasu ani pieniędzy na naukę na kursach, a w dzisiejszych czasach bez znajomości języka przynajmniej angielskiego nie mam co liczyć na dobrą pracę, już… nie wystarczy tylko doswiadczenie zawodowe muszę się jeszcze posługiwać językiem obcym przynajmniej na poziomie średniozaawansowanym; pomóż…cie!!!! , próbowałam już… tyle razy sama ale bez efektów, moż…e ktoś z Was podsunie mi jakiś pomysł aby samemu, w domu, w czasie wolnym (o ile go znajdę) poznawać tajniki tego bardzo skomplikowanego języka;
czekam na porady, z góry dzięki
Madziulla
newbie

Postautor: bejotka » 31 paź 2004, 9:28

Bardzo trudno jest skutecznie uczyc sie języka całkowicie samodzielnie, bez pomocy nauczyciela, niemniej jednak są ludzie, którzy tak sie ucząc osiągnęli sukces.

Pomocą w samodzielnej nauce mogą być programy komputerowe i kursy korespondencyjne. Na temat programów komputerowych napisano juz bardzo duż…o na prawie każ…dym forum językowym. Naprawdę godnymi polecenia są:

SuperMemo (www.supermemo.pl);
Profesor Henry - słownictwo i Profesor Henry - Gramatyka (http://www.edgard.com.pl/index.php);
EuroPlus + English in Use (http://www2.ydp.com.pl/ydp/index.jsp?category=1001).

W firm, które opracowały te programy, jest wiele ich wersji, wybrać powinnaś sama studiując internetowe oferty lub pytając mejlem w interesującej Cię firmie.

Jeśli chodzi o kursy korespondencyjne, to ja znam dwie szkoły, które takie kursy prowadzą:

ESKK (www.eskk.pl) i CEAC (http://www.ceac.pl/), która jest lepsza nie bedę próbował decydować. ESKK prowadzi kursy z większej ilości jezyków, a jeśli chodzi o angielski, to ma 6 poziomów nauczania (2 dla dzieci i 4 dla dorosłych); istotną zaletą tej szkoły jest moż…liwość zamawiania kursu z płatnościami mesięcznymi (ok 35 zł miesięcznie). Przy zakupie z góry całego kursu szkoła daje zniż…ke.

CEAC prowadzi mniej kursów i mniej poziomów angielskiego, jedyną jej wadą jest konieczność opłacenia całego kursu.

Wiem, ż…e w Warszawie jest jeszcze jedna szkoła korespondencyjna, nazywa sie bodajż…e Avans, ale nie mam o niej zadnych dokładniejszych informacji
BJK
bejotka
fellow

Postautor: xeo » 10 lis 2004, 19:28

a ja tylko dodam parę wypróbowanych domowych rad:

- pisz maile po angielsku z nauczycielami, lektorami i native speakerami, tu polecam stronkę www.englishclub.com na której znajdziesz osobne listy z nauczycielami i uczniami z całego świata

- filmy i muzyka na okrągło, po parę razy, bez napisów albo z orginalnymi napisami, powtarzaj za aktorami krótkie sekwencje

- tłumacz w locie co inni mówią (w dwie strony) - ja pamiętam, ż…e na dodatek pisałem jeszcze na klawiaturze (jednocześnie), słuchałem np. piosenki i tłumaczyłem ją w locie pisząc na kompie

- mów do siebie na wyż…szym poziomie, ale moż…e to być niebezpieczne na niż…szych poziomach gdy nie kontrolujesz (wyłapujesz) swoich błędów, bo moż…esz utrwalić sobie błędy i złe struktury

- przy mówieniu stosuje metodę:

masz sobie takie oto zdanie:

What are you thinking you're doing

i uczysz się mówić tak:

doing
you're doing
thinking you're doing
you thinking you're doing
are you thinking you're doing
what are you thinking you're doing

- książ…ki Michael'a Vince'a i Virgini Evans

- jak moż…esz to zorganizuj sobie dzień lub dni po angielsku (np. mówisz w tym dniu z kimś tylko po ang.) albo jeszcze lpeij jak masz mikrofon to gadaj przez internet np. www.paltalk.com

- czytaj w orginałach, jak zobaczysz 20 raqzy to samo słówko to nie ma siły ż…eby go nie pamiętać

- supermemo - bez tego ani rusz :)

- nazywaj wszystko wokół siebie, każ…dy przedmiot, czynność, ruch itd. - zobaczysz, ż…e to wcale nie jest takie proste

- poznaj jakichś maniaków angielskiego to wciągną Cie w ten świat jeszcze bardziej, a potem będzie już… z górki...

powodzenia...
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 3:22

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricatorjuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken