CELTA a studia lingwistyczne

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

CELTA a studia lingwistyczne

Postautor: Gość » 09 gru 2008, 20:56

Witam,

Nie wiedziałem zbytnio gdzie temat umieścić dlatego napisałem najbezpieczniej na ogólnym forum. Temat też… mam nadzieję, ż…e nie poruszany ( "szukaj" uż…yte :) ).

Piszę w tym roku licencjat z metodyki na anglistyce na jednej z warszawskich prywatnych uczelni. Jako, ż…e nigdy nie sądziłem, ż…e stanę przed dylematem zostać czy nie zostać nauczycielem dlatego też… nigdy zbytnio poważ…nie nie zagłębiałem się w tą kwestię. Niedobrze.

Jak to jest z pracą nauczyciela większość z nas wie. Ja moż…e trochę traktuje to jako swoisty back-up ( studiuje jeszcze inny kierunek ) co też… się odbija na mojej wiedzy na ten temat ( aczkolwiek trochę praktyki w nauczaniu miałem/mam).

Przechodząc do meritum chciałbym ( ż…eby nie pisać zbyt idealistycznie "marzę" ) uczyć angielskiego w innym kraju. Dokładniej w Korei Południowej. Jako ż…e to kraj azjatycki to też… trochę inne podejście do zawodu jakim jest nauczyciel. Domyślam się, ż…e nie znajdę tu rad strice dotyczącej tego kraju ale moż…e ktoś tu z obecnych jakąś małą radą się podzieli.

Mianowicie chodzi o fakt, ż…e ostatnio znajoma mi dała duż…o do myślenia stwierdzeniem, ż…e niepotrzebnie trudziłem się studiowaniem filologii i to jeszcze na prywatnej uczelni bo po papierek na pewno nie będzie respektowany. Powinienem był zrobić sobie CELTĘ .

I teraz pytania do Was. W krajach azjatyckich jeśli chodzi o cudzoziemców-nauczycieli to tylko native'ów ( USA, UK Austr ), ale na to są sposoby. Bariera językowa w zasadzie nie istnieje ( aktualnie mój poziom to B1 i nadal nauka kontynuowana. Problem tkwi gdzie indziej. Jak to jest z faktem posiadania CELTY albo posiadania magistra z TEFL ( myślę o magistrze ale zaocznym na publicznej uczelni np. UW co moż…e być trudne )? Czy mając papierek z magistra polskiej uczelni moż…na nauczać w takiej Korei czy w Rosji czy w Hondurasie ? A moż…e jednak tylko CELTA to gwarantuje? Czy był sens studiowania na kierunku lingwistycznym czy jednak od razu powinienem był zdawać CELTĘ ?

Nie chciałbym zostać tutaj wyśmiany za niby oczywiste pytanie ale jak się domyślacie nie jestem obeznany i kilka kwestii nie jest dla mnie oczywistych.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
Hubert
Gość

Re: CELTA a studia lingwistyczne

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 10:29

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken