słownik tematyczny

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

słownik tematyczny

Postautor: kasiolda » 30 cze 2003, 16:41

znacie moze jakies strony gdzie mozna znalezc slowniki tematyczne?? z gory dziekuje z a poomoc
kasiolda
newbie

Re: słownik tematyczny

Postautor: bejotka » 30 cze 2003, 20:10

BJK
bejotka
fellow

Postautor: pundit » 01 lip 2003, 10:47

Za tydzień moż…na się spodziewać premiery witryny <a href="http://www.ling.pl">ling.pl</a>, największego polskiego multisłownika - jako stałych bywalców angielski.EDU.pl szczególnie zapraszam do wyraż…ania opinii na tamtejszym forum!
Awatar użytkownika
pundit
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: kasiolda » 01 lip 2003, 13:51

bejotka a oprocz www.filo.pl? bo tam nie znalazlam nic co by mnie interesowalo same slowniki o tematyce gospodarczej, komputerowej.
kasiolda
newbie

Postautor: bejotka » 02 lip 2003, 6:54

Kasioldo!

Niestety nie znam takiej strony, ale mam taką propszycję. Kup rozmówki angielsko polskie. Jest tego "od groma". Kosztują 20-50 zł. Dokup do tego program SuperMemo (na stronie http://www.supermemo.pl mozesz zamówić pakiet SuperMemo Basic English za ok. 60 zł lub w kiosku z nieparzystym numerem magazynu Easy English Plus.

Gdy już… to będziesz miała, moż…esz samodzielnie opracować bardzo dobry komputerowy słownik tematyczny.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: bejotka » 02 lip 2003, 12:07

Autopoprawka:

Rozmówki językowe kosztują 10-20 zł.

Nie wiem skąd się wzięły liczby 20-50. To był chyba złośliwy choclik.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: kasiolda » 02 lip 2003, 12:20

dzieki bejotka. a mozesz mi cos wiecej powiedziec o super memo?
kasiolda
newbie

Postautor: bejotka » 02 lip 2003, 13:26

ten temat przewija się na nasym forum głównie w moich dyskusjach z savantem. Najwięcej informacji znajdziesz jednak na stonie www.supermemo.pl lub www.supermemo.com.

Ogólnie mówiąc jest to metoda optymalizacji powtórek i program ja realizujący. Stare łacinskie przysłowie mówi "Repetitio es mater studiorum" (powtarzanie jest matką uczenia się). To prawda, tak przez kilkadziesiąt wieków uczyły sie miliony ludzi. W dzisiejszych czasach jest to równie prawdziwe, tylko trudne do zrealizowania. Zbyt duż…o musimy się uczyć, by moż…na było opierać tę naukę na codziennych powtórkach. Poza tym materiał, który mamy do nauki róż…nie zapamiętujemy, jedne zagadnienia wchodzą do głowy już… po pierwszym przeczytaniu lub pierwszym usłyszeniu, inne trzeba czytać 10 i wiecej razy. Lekarstwo na to znalazł młody poznański naukowiec. Na podstawie własnych badań opracował teorię, metodę i program pozwalający zminimalizować ilość powtórek i zmaksymalizować odstępy między nimi. Jego metoda sprawdza się w każ…dej dziedzinie nauki, ale najlepsze wyniki osiągają ludzie uczący się języków.

Program SuperMemo moż…na obecnie kupić razem z pakietami SuperMemo Basic English, SuperMemo Power Words, Supermemo SPEEDUP!. Moż…na też… zaprenumerować multimedialny kurs EasyEnglish Plus (na stronie http://www.amercom.com.pl/ .

Wcześniej radziłem Ci zacząć od Rozmówek Polsko Angielskich, ale moż…esz tez kupic dowolny słownik tematyczny np. "ENGLISH Słownik tematyczny" Ewy Puńko i Ewy Marii Rostek Wydany przez WAGROS.

Jeśli sie na to zdecydujesz, skorzystasz o wiele bardziej niż… szukając podobnych materiałów w internecie.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: kasiolda » 03 lip 2003, 13:35

sciaganelam supermemo z neta ale nie wiem za bardzo jak sie tym poslugiwac. moglbys mi pomoc?
kasiolda
newbie

Postautor: bejotka » 03 lip 2003, 14:42

Jaka to jest wersja programu? Moż…esz sprawdzić wybierajac z "Menu" opcje "Help" i "About". Napisz do mnie na adres bejotka@wp.pl. Odpowiem eMailem lub na forum.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: savant » 03 lip 2003, 16:10

kasiolda to przesada odwiedz strone supermemo i sobie poczytaj to sie nauczysz obslugi
[url:30n18x2b]http://www.lsc.edu.pl[/url:30n18x2b]
Szkoła językowa - Warszawa Centrum
[img:30n18x2b]http://www.businessrepublic.pl/images/avatar1.gif[/img:30n18x2b]
savant
junior fellow

Postautor: xeo » 11 kwie 2008, 17:45

xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 11:54

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken