Treść zadania:
Porównaj klimat Europy z Klimatem Azji.
W ogóle nie wiem, jak się za to zabrać... Jestem w 3 gimnazjum i mam taką babkę, która jak teraz: zadała nam, a nawet nie omawialiśmy nigdy klimatów, nie mieliśmy z tego słownictwa! Nic! Mamy sobie takie zadanie wymyślić chyba z kosmosu i jeszcze Ona to na ocenę sprawdzi. Proszę więc o pomoc w tym zadaniu.
Dodam, ż
e to ma być min. 20 zdań.
:
Oto one:
(proszę o przetłumaczenie na język Angielski, ma być w czasie Present Simple Tense)
Klimat europejski jest głównie klimatem Umiarkowanym. Średnia temperatura w Finlandii i Szwajcarii w najzimniejszych dniach moż
e wynosić do -16* (i mniej). W ciepłych krajach moż
e wynosić ponad 30*C
Europa posiada 5 rodzai stref klimatycznych. Są to:
- okołobiegunowy subpolarny
- umiarkowany chłodny morski
- umiarkowany ciepły kontynentalny suchy
- umiarkowany morski
- podzwrotnikowy morski.
Azja zaś jest kontynentem, który posiada wszystkie pasy klimatyczne. Klimaty te to:
- równikowy
- zwrotnikowy
- podzwrotnikowy
- umiarkowany
- podbiegunowy.
Wyspy azjatyckie mają średnią roczną temperaturę powyż
ej 20*C, duż
ą wilgotność i wysokie roczne opady. Obszary południowej i południowo-wschodniej Azji mają klimat monsunowy. To jest : z suchą zimą, opadami latem i średnią roczną temperaturą do 20*C. Azję cechuje klimat kontynentalny z duż
ą roczną amplitudą temperatury. Amplituda roczna w styczniu wynosi poniż
ej -10*C. W lipcu zaś jest powyż
ej 15*C. W północnej Azji jest klimat podbiegunowy. W Azji w okresie nocy polarnej jest temperatura poniż
ej -40*C. W lipcu temperatura nie przekracza 10*C Opady roczne wynoszą 150-300mm.
Klimat Europy jest łagodniejszy niż
Azji. Zauważ
yć to moż
na głównie zimą. Przyczyną jest ciepły prąd morski-Golfstorm. Ten prąd opływa Europę od zachodu.
Wiem, ż
e duż
o, ale takie wymagania ma moja babka... Proszę o pomoc. Kto mi przetłumaczy, będę mu wdzięczna bardzo!
Czekam na tłumaczenie najpóźniej do jutra rana (do 7:20)