Jak przygotować powierzchnię do lakierowania?

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Jak przygotować powierzchnię do lakierowania?

Postautor: luna90 » 09 cze 2020, 13:35

Cześć i czołem!
Planuję w najbliższym czasie odpicować swój samochód na własną rękę. Rozglądałam się po okolicznych warsztatach lakierniczych, ale powiem wam szczerze, że te ceny to czasami są z kosmosu. Jak myślicie, dam sobie radę z tym na własną rękę?
luna90
greenhorn

Re: Jak przygotować powierzchnię do lakierowania?

Postautor: janka90 » 09 cze 2020, 13:37

Lakiernictwo nie należy do łatwych dziedzin, tym bardziej skoro do tej pory nie miałaś z tym żadnej styczności. Ale jak dla mnie, nie ma rzeczy niemożliwych :) Jak poczytasz na ten temat, sprawdzisz filmiki w sieci na ten temat to powinnaś osiągnąć taki efekt, na jakim Ci zależy.
janka90
junior fellow

Postautor: luna90 » 09 cze 2020, 13:39

Dzięki za słowa otuchy :) Jak to mówią, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana - i tego się trzymam. Przy okazji nauczę się czegoś nowego i będę miała satysfakcję z efektu końcowego. Taką przynajmniej mam nadzieję.
Możesz polecić mi jakieś strony związane z lakiernictwem i tego jak odpowiednio przygotować powierzchnię do lakierowania?
luna90
greenhorn

Postautor: janka90 » 09 cze 2020, 13:41

Szczerze mówiąc to ja się niewiele na tym temacie znam, więcej mój mąż. Wiem, że często zagląda na Forum Motoryzacyjne Let's Repair Smart - tam są nie tylko dyskusje na temat motoryzacji, ale też wiele ciekawych i rzetelnych artykułów. Mnie udało się znaleźć właśnie taki: https://pl.letsrepairsmart.com/artykuly ... owania-r3/ na temat, który Cię interesuje. Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć tutaj odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
janka90
junior fellow

Postautor: luna90 » 10 cze 2020, 9:40

Dzięki za odpowiedź i pomoc :) Nie sądziłam, że w sieci można znaleźć tyle przydatnych informacji na temat lakiernictwa. Już założyłam sobie konto na tym forum i w razie wątpliwości czy pytań, na pewno będę regularnie z niego korzystać.
luna90
greenhorn

Postautor: janka90 » 10 cze 2020, 10:05

Dobry krok :) Ja sama mam tam konto i w razie jakichkolwiek wątpliwości zaglądam tylko tam :) Są amatorzy motoryzacji, tak jak ja, ale też wiele osób prowadzących swoje własne warsztaty samochodowe - i ich wiedza jest faktycznie nieoceniona :)
janka90
junior fellow

Postautor: abimoras44 » 10 cze 2020, 11:25

Przede wszystkim trzeba ją odtłuścić i wyszlifować

Postautor: olek1535 » 12 cze 2020, 9:20

Dokładnie, szlifowanie jest najważniejsze. Specjalista na pewno to zrobi.
_____
https://kolniak24.eu/pl/639_materialy_p ... elnic.html
olek1535
newbie

Postautor: HEGkonst » 13 cze 2020, 13:16

No specjaliście na pewno będą o tym wiedzieć i nie trzeba się o to martwić.
HEGkonst
newbie

Postautor: vlord » 01 cze 2022, 0:41

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricatorjuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken