Jak poprawić słuch?

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Re: Jak poprawić słuch?

Postautor: Visitor » 21 sie 2005, 22:31

Witam, jestem bardzo kiepski ze słuchu w języku angielskim, to znaczy, z mowy w tv, piosenek- po prostu nie rozumiem. Zaś jeśli chodzi o czytanie to idzie mi dość, dobrze, czytam książ…ki po angielsku, gramatyka takż…e dobrze.
Jest jeszcze taka sprawa, ż…e np. jak słucham jakąś tam piosenkę to nic z niej nie rozumiem, ale jak przeczytam sobie 2 razy tekst do niej i przesłucham znowu to potrafię zrozumieć nawet 90%. O co chodzi. Jak to poprawić?
Visitor

Postautor: przemo666-84 » 21 sie 2005, 23:23

Powiem Ci tyle - słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać - najlepiej przy pełnym skupieniu i na początek z tekstem przed nosem o ile to moż…liwe.
przemo666-84
junior fellow

Postautor: Visitor » 22 sie 2005, 1:18

Dzięki za radę, ale jedno pytanie: czy to aby na pewno coś da? Moż…e ja po prostu nie jestem do tego stworzony i już…?
Visitor

Postautor: przemo666-84 » 22 sie 2005, 1:20

Ej, a po polsku to dobrze słyszysz tekst? Moż…e jesteś głuchy bądź głuchoniemy, a wtedy to ja Ci na pewno nie poradzę!!
przemo666-84
junior fellow

Postautor: xeo » 22 sie 2005, 1:47

Wydaje mi sie ze za bardzo sie skupiasz na wylapaniu poszczegolnych slow ktore w izolacji brzmia zupelnie inaczej. Sprobuj "lapac" cale zdania tak aby zrozumiec o co chodzi a nie poszczegolne slowa. Pomocne moze byc poczytanie troche o rytmie, intonacji, mocnych i slabych formach itp. procesach zachodzacych podczas mowienia (np. w ksiazce How Now Brown Cow). Tak czy inaczej trzeba sluchac i sluchac mimo ze na poczatku siedzi sie jak na tureckim kazaniu i mysli what the... is going on there :)
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: Visitor » 22 sie 2005, 3:00

Ale skad miec cos z tekstem?
Visitor

Postautor: Visitor » 22 sie 2005, 3:07

"Pomocne moze byc poczytanie troche o rytmie, intonacji, mocnych i slabych formach itp. procesach zachodzacych podczas mowienia" a znacie moż…e jakąś książ…ę o tym, ale nie do angielskiego, lecz niemieckiego?
Visitor

Postautor: Visitor » 22 sie 2005, 9:33

Visitor

Postautor: przemo666-84 » 22 sie 2005, 10:16

No... np. piosenki albo filmy, z tym chyba nie masz problemu, huh?
przemo666-84
junior fellow

Postautor: xeo » 24 gru 2007, 13:57

No i ćwiczyć z angielski.edu.pl ;)
http://www.angielski.edu.pl/listening/
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: KAMM » 16 mar 2008, 12:07

Albo po prostu oglądać filmy z napisami :P
KAMM

Postautor: przedka » 16 mar 2008, 18:03

kiedyś dobre były kasety i książ…eczki opracowane przez Henryka Krzyż…anowskiego dla początkujących i średnio-zaawansowanych,A TERAZ PIOSENKI, TV, KOMPUTER...
Ostatnio zmieniony 16 lip 2009, 19:23 przez przedka, łącznie zmieniany 1 raz.
przedka
junior fellow

Postautor: Gość » 20 mar 2008, 14:52

Visitor pisze:Witam, jestem bardzo kiepski ze słuchu w języku angielskim, to znaczy, z mowy w tv, piosenek- po prostu nie rozumiem. Zaś jeśli chodzi o czytanie to idzie mi dość, dobrze, czytam książ…ki po angielsku, gramatyka takż…e dobrze.
Jest jeszcze taka sprawa, ż…e np. jak słucham jakąś tam piosenkę to nic z niej nie rozumiem, ale jak przeczytam sobie 2 razy tekst do niej i przesłucham znowu to potrafię zrozumieć nawet 90%. O co chodzi. Jak to poprawić?
Gość

Postautor: Jolka81 » 07 sty 2021, 20:53

Niestety nie zawsze da radę poprawić słuch, a jedynym na to sposobem może być stosowanie aparatów słuchowych. Oczywiście przed dobraniem ich, musisz poddać się badaniu słuchu. Szczególnie przy tej okazji polecam skorzystać z oferty: https://aparaty-sluchowe.info/ . Przeprowadzają tutaj bezpłatne badania słuchu z zachowaniem obostrzeń światowej organizacji zdrowia, a do tego możesz tutaj niedrogo kupić naprawdę dobry aparat słuchowy, a także postarać się o dofinansowanie z NFZ.
Jolka81
greenhorn

Postautor: vlord » 04 cze 2022, 8:44

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken