Witam!
Mam pewien problem z czasem present continuous i present simple. Poszukałem na pewnej stronie, ż
e present continuous jest to czas opisujący m.in. czynności które nie muszą trwać dokładnie w chwili mówienia o nich, ale trwają dłuż
szy czas włączając w to chwile obecną. Musimy podać jak długo dana czynność jest wykonywana. No i są podane takie przykłady:
- This month Tom is studying hard for his exams.
- He is building a new house.
- I'm taking driving lessons.
Jeśli chodzi o pierwszy przykład to wszystko rozumiem bo jest podane jak długo ta czynnosc jest wykonywana ( w tym miesiącu). Ale nie rozumiem dwóch nastepnych przykładów: On buduje nowy dom – nie jest podane jak długo dana czynnosc jest wykonywana. I jesli chodzi o ostatni przykład takze nie jest podane jak długo osoba bierze te lekcje.
Nie byłoby to takie trudne gdyby nie to ze w czasie present simple jest podobna taka zasada: czynności dziejące się przez dłuż
szy czas opisujemy w czasie present simple np:
- Tom lives in New York
- She studies philosophy.
No i teraz nie wiem dlaczego te zdania: He is building a new house, I'm taking driving lessons. sa zapisane w czasie present continuous skoro według tych regułek bardziej pasują do czasu present simple bo w zdanich tych nie jest podane jak długo dana czynność trwa, a w czasie present continuous powinno byc to podane, przynajmniej ta regułka tak mowi.
Bardzo proszę o wyjaśnienie,
pozdrawiam