Czesc! Niestety na egzaminach wszelkiego rodzaju musisz miec wkuta gramatyke, nawet jesli polowy z tego nie bedziesz pozniej uzywala:) Do moich ulubionych ksiazek do gramatyki, z ktorych ja sie uczylam a potem uczylam moich uczniow naleza: THE GOOD GRAMMAR BOOK by M. Swann i C. Walter, ENGLISH GRAMMAR IN USE by Murphy, GRAMMAR AND VOCABULARY by R.Side i G. Wellman (sa rozne poziomy, ale chyba powinnas miec ta pomaranczowa dla Cambridge advanced and proficiency) oraz J. Eastwood OXFORD PRACTICE GRAMMAR. Wiekszosc z nich ma klucze do cwiczen. Wiem, ze takie podreczniki sa strasznie drogie, ale przydaloby sie zebys miala kilka, sprobuj kupic uzywane, moze na allegro lub od studentow? I teraz wskazowka:) Czytaj kazdy rozdzial po kilka razy tak az zrozumiesz temat na tyle, jakbys sama miala go komus wylozyc i rob cwiczenia do bolu!
Jesli chodzi o czesc mowiona znajdz brytyjskie radio (moze internetowe) i sluchaj kiedy tylko mozesz, puszczaj sobie nawet w tle gdy sie uczysz:) Jestem za granica i nie jestem pewna czy w Polsce mozna ogladac BBC Iplayer ale sprobuj znalezc filmiki z BBC na Youtube i ogladaj w wolnych chwilach (przy okazji sa bardzo ciekawe a moze nawet pomoga ci znalezc ciekawy temat do dyskusji na egzaminie). Na BBC Iplayerze jest tez opcja napisow wiec byloby ci latwiej, ale jak pisalam chyba nie jest dostepny w Polsce:( Ogladaj filmy bez napisow ani dubbingu, tym bardziej te, ktore juz znasz. I jeszcze jedno, znajdz sobie jakies fajne anglojezyczne forum w twoim temacie i pisz jak najwiecej sie da.
Powodzenia i glowa do gory! To jest do zrobienia ale wymaga duzo pracy! Ja tak samo nauczylam sie angielskiego sama w rok aby zdac na studia