Mam wykonać na jutro do szkoły list.
Polecenie:
Jesteś na wymianie międzynarodowej. Kolega z którym się wymieniłeś mieszka w twoim domu, a ty w jego.
Wyznaczniki:
- Opisz pierwsze wraż
enia dotyczące miasta i pokoju kolegi
- Powiedz jak układają się twoje stosunki z rodziną i wspomnij o pierwszej kolacji
- Poproś o zaopiekowanie się twoim chomikiem podając na czym ma polegać ta opieka
- Zapytaj o jego samopoczucie i wyraź nadzieję na wspólne spędzenie czasu
Oto mój list:
Dear Mike,
Hi! I'm your exchange student from Poland. I'm 16 years old and my name is Andrzej. My first impression is super. Your town is really beautiful. I see, that a lot of people sweep street very often. Your room is original. Especially I like your coins and wallpaper.
Your mum and das are very friendly. They like me and I like them. At first supper we talked about Poland and we talked jokes.
Could you look after my hamster. Please! I very like it. You should give him something to eat (my hamster like carrot), give him a water and change a chip. Reember! Hamster haven't to escape.
How are you in Poland? Do you like my home? I want that you feel good. I hope that I meet you and we'll spend a lot of time together. I'm looking foward to hearing from you.
Best wishes,
Andrzej.
Prosiłbym o sprawdzenie listu nie tylko pod względem formy gramatycznej, ale takż
e językowej, logicznej. Byłbym wdzięczny takż
e za dodanie kilku konstrukcji językowej, które uatrakcyjniły by zawartość listu.
A to o co mi chodzi w tym liście:
Drogi Mike,
Cześć! (I'm your exchange student from Poland.) Mam 16 lat i nazywam się Andrzej. Moje pierwsze wraż
enie jest super. Twoje miasto jest naprawdę piękne i czyste. Widzę, ż
e duż
o ludzi sprząta ulice bardzo często. Twój pokój jest oryginalny. Szczęgólnie podobają mi się twoje monety i tapeta.
Twoja mama i tato są bardzo ż
yczliwi. Lubią mnie i ja ich. Na pierwszej kolacji rozmawialiśmy o Polsce i opowiadaliśmy dowcipy.
Mógłbyś zaopiekować się moim chomikiem? Proszę! Ja bardzo go lubię. Powinieneś dawać mu coś do jedzenia (mój chomik lubi marchewkę), do picia i zmieniać wiórki. Pamiętaj! Chomik nie moż
e uciec!
Ja się czujesz w Polsce? Lubisz mój dom [w znaczeniu rodzinę]? Chcę, ż
ebyś czuł się dobrze. Mam nadzieję, ż
e szybko się spotkamy i spędzimy duż
o czasu razem. ......