now/currently/nowadays

słówka, kolokacje, phrasal verbs, idiomy, slang, przysłowia

Re: now/currently/nowadays

Postautor: boozer » 16 lip 2005, 14:25

now/currently/nowadays

Jaka róż…nica?

Pozdrawiam ;) I z góry dzięki :)
boozer
newbie

Postautor: Visitor » 16 lip 2005, 15:15

A moż…esz odpowiedzieć jaka jest róż…nica pomiędzy teraz/w tej chwili/obecnie?

Moż…esz do kotła dorzucić jeszcze: at present, presently, right now, today, these days etc. Ciekaw jestem, czy ktokolwiek moż…e coś tu objaśnić? no moż…e pewne preferencje

Odpowiem tylko tyle - są to bliskie synonimy i ich zostosowanie, to często kwestia preferencji mówcy, bądź drobnych róż…nic w konwencji zastosowania.
Visitor

Postautor: darkness » 16 lip 2005, 21:11

chyba cos sie komus pomylilo...teraz/obecnie/ w dzisiejszych czasach. dwa pierwsze sie raczje niczym nie roznia ale to trzecie mysle ze troszke z innej bajki jest:P
"The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do." - Walter Bagehot:))
darkness
junior fellow

Postautor: boozer » 16 lip 2005, 22:13

chyba cos sie komus pomylilo...teraz/obecnie/ w dzisiejszych czasach. dwa pierwsze sie raczje niczym nie roznia ale to trzecie mysle ze troszke z innej bajki jest:P

Też… tak myślałem, a napisałem dla pewności. 'Nowadays' jest rzadziej uż…ywanie od wyż…ej wspomnianych, jest jakby bardziej ogólne.

Dzięki :)
boozer
newbie

Postautor: Visitor » 16 lip 2005, 22:20

aleś wyjasnił róż…nicę :) wszystko jasne, ale co?
Visitor

Postautor: darkness » 16 lip 2005, 23:05

no a nie widzisz roznicy miedzy teraz a w dzisiejszych czasach?? to zacznij sie polskiego uczyc moze a nie za angielski sie bierzesz:/
"The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do." - Walter Bagehot:))
darkness
junior fellow

Postautor: Visitor » 16 lip 2005, 23:21

aaaa < / ' " > aaaa
Visitor

Postautor: Visitor » 18 lip 2005, 11:36

no a nie widzisz roznicy miedzy teraz a w dzisiejszych czasach?? to zacznij sie polskiego uczyc moze a nie za angielski sie bierzesz:/

Chętnie się pouczę, a tobie polecam zajęcia z kultury
Visitor

Postautor: darkness » 18 lip 2005, 14:21

kulture mam ale cierpliwosci nie mam. i naprawde nie wiem jak mozna bylo nie zauwazyc roznicy. no ale coz, zdarza sie:]
darkness
junior fellow