Temat pracy magisterskiej- Xeo pomóż…!!

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Temat pracy magisterskiej- Xeo pomóż…!!

Postautor: Curious1 » 18 maja 2009, 14:25

Witam.
Musze wybrac temamt pracy magisterskiej. chcialabym pisac z kultury USA. długo zastanawiałam sie jaki. myslalłam o :"The changing role and position of women i politcs, economics, literature and social life". oczywiscie temat jest robczy i pewbie trzeba bedzie go zmodyfokowac wiec błagam o sugestie :prosi: . Poza tym nie wiem jak dobrac literature, jakich książ…ek uż…yć ż…eby praca była bogata w tresc i przyjemna w czytaniu. :? . myślalam zeby rozdziały zrobic tak jak w tytule na politics, econmics and social life. Prosze o pomoc i czekam na uwagi.
Dziekuje
Curious1

Re: Temat pracy magisterskiej- Xeo pomóż…!!

Postautor: xeo » 19 maja 2009, 2:35

Jedna rada na początek, pisząc pracę z literatury wybierz taki temat, w którym się orientujesz (= jesteś oczytana) i wiesz gdzie i czego szukać, a nie odwrotnie. Książ…ki, z których będziesz korzystała powinny być już… przeczytane tak, aby nie tracić niepotrzebnie czasu na szukanie i czytanie. Jak Ci promotor powie, ż…e na za tydzień ma być 10 stron to ciekawe jak się wyrobisz z czytaniem i pisaniem. Zajmując się literaturą trzeba przede wszystkim mieć szerokie horyzonty czyli duż…o czytać i orientować się co, gdzie i jak. Co do Twojego tematu to wydaje mi się, ż…e trochę za szeroki, moż…e lepiej skupić się na jednym aspekcie np. women in politics, ale tak jak już… wcześniej wspomniałem decyzja zależ…y od orientacji w temacie, powinnaś na dzień dzisiejszy mniej więcej wiedzieć czy duż…o napisano na ten temat i ile z tego tematu moż…na wycisnąć. Spróbuj rozpisać sobie ten temat na punkty i podpunkty tak, aby zorientować się ile tego wyjdzie i czy w ogóle jest o czym pisać. Oczywiście wracamy tutaj do punktu wyjścia, nie ruszysz z punktami i podpunktami jeśli nie znasz literatury itp. itd. Moż…esz spróbować wygooglować te motywy, pod artykułami powinna być bibliografia, wtedy na podstawie spisów treści bądź zawartości książ…ek tudzież… artykułów moż…na coś pokombinować.

Spróbuj np. tutaj:
http://www.ipu.org/bdf-e/BDFsearch.asp
http://tiny.pl/zzh5

Zresztą wpisz sama w google "women in XYZ" - jest tego od groma.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Re: Temat pracy magisterskiej- Xeo pomóż…!!

Postautor: Nettka » 27 maja 2009, 2:59

Zgadzam się z przedmówcą/czynią, podstawowym błędem jest wymyślanie "ciekawego tematu", a dopiero w następnej kolejności szukanie fachowej literatury. Taka sytuacja zawsze, prędzej czy później odwróci się na niekorzyść studenta. Zaczynamy od poszukiwania źródeł - warto poświęcić jakieś 2h i posiedzieć w bibliotece przeszukując półki.
Nettka
newbie