I need help! - BrE vs. AmE

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

I need help! - BrE vs. AmE

Postautor: niezdecydowana » 17 lis 2009, 19:33

mam problem z ułoż…eniem tematu mojej pracy licencjackiej. Piszę na temat róż…nic między angielskim a merykańskim a brytyjskim. Spoż…ądziłam już… liste słówek, które mają róż…ne tlumaczenia ale brak mi innych materiałów. Więc bardzo proszę o pomoc w ułoż…eniu tematu i o podpowiedż… dotyczącą materiałów z których mogłabym skorzystać. Z góry wielkie dzięki.
niezdecydowana

Re: I need help! - BrE vs. AmE

Postautor: xeo » 21 lis 2009, 2:49

Dokładnie o jakich róż…nicach chcesz pisać? Chyba nie o wszystkim?
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: niezdecydowana » 08 gru 2009, 22:10

No właśnie myślałam o róż…nicach w znaczeniu słów, w pisowni i w gramatyce. Również… myślałam o napisani róż…nic w "wyraż…aniu swoich uczuć", to znaczy przekleństwa (tak mi doradził promotor).
niezdecydowana

Postautor: xeo » 11 gru 2009, 3:45

Wyraż…anie uczuć to zdecydowanie ciekawszy temat niż… róż…nice czysto językowe pomiędzy amerykańskim i angielskim.
xeo

Postautor: niezdecydowana » 12 gru 2009, 3:11

Zgadzam się z tym, tylko, ż…e mój promotor chce ż…ebym również… zawarła w tej pracy rozdziały o typowych róż…nicach takich, jak te, które wymieniłam wcześniej.
niezdecydowana

Postautor: xeo » 20 gru 2009, 0:19

Ok, krótki przegląd ogólnych róż…nic w tego typu pracy to normalna sprawa, coś w końcu w rozdziale teoretycznym trzeba napisać, ale cała praca powinna dotyczyć jakiegoś określonego problemu jak wspomniane wcześniej uczucia.

Temat moż…e brzmieć np. tak:

American and British ways of insulting people on the Internet.

Expressing emotions in English - the difference between American and British English.

Sarcasm and irony in British and American English.

American and British English as a means of expressing feelings and emotions.

Misunderstandings between Internet users of American and British origins.

itp. itd.
xeo

Postautor: niezdecydowana » 05 sty 2010, 2:49

Wielkie dzięki za podrzucenie tematów. Spodobał mi się temat nr 2. Jest ciekawy. Tylko zastanawiam się czy do tego tematu znajdę jakieś książ…ki czy mam pisać na podstawie internetu i znalezionych notatek?
niezdecydowana

Postautor: xeo » 05 sty 2010, 2:51

Książ…ki się znajdą. Na podstawie samego internetu i notatek nie moż…na pisać, bo to nie są wiarygodne źródła.
xeo

Postautor: niezdecydowana » 09 sty 2010, 5:18

A mógłbyś polecić mi jakieś książ…ki?
niezdecydowana

Postautor: xeo » 09 sty 2010, 5:43

Przejrzyj tę stronkę (bibliografia też… tam jest):
http://www.anselm.edu/internet/psych/th ... index.html

I jeszcze to:
http://www.mediaarthistory.org/mediale_ ... iblio.html

Poza tym szukaj książ…ek typowo psychologicznych o emocjach np. w bibliotekach pedagogicznych.
xeo

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 21:23

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken