licencjat jezykoznastwo

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

licencjat jezykoznastwo

Postautor: adeeda » 21 lis 2009, 3:06

Piszę pracę licencjacką z językoznastwa. Myślałam ż…eby badać język w grach MMO. Ale nie wiem co dokładnie mogłabym badać. Zastanawiałam się nad tym, jak gracze nie będący native speakers of English radzą sobie z komunikacją, czyli np. omijanie gramatyki, poprawności czasów. Zauważ…yłam, ż…e często pojawia się zjawisko glossing, pojawiają się infixes, czasem ellypsis i rózne akronimy.
Nie mam totalnie pomysłu na dobranie tematu do tej pracy. Proszę, jeśli macie jakieś pomysły piszcie, proszę!:)
adeeda

Re: licencjat jezykoznastwo

Postautor: xeo » 21 lis 2009, 3:14

Waż…ne, ż…e masz pomysł. Temat moż…na wymyślić na samiuśkim końcu. W sumie temat już… masz tylko trzeba go przetłumaczyć na język angielski czyli np. English/Communication among MMO gamers albo Online Communication in English among foreigners/non-native speakers on the example of MMO games/gamers.

Pamiętam jakiś podobny temat gdzie ktoś pisał na temat róż…nic języka kobiet i m꿅czyzn na forach internetowych.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: adeeda » 21 lis 2009, 3:17

Xeo, pomysł jest, ale cos czuję, ż…e moja promotor zacznie wybrzydzać. Na pewno zapyta: "A jaki będzie cel tych badań?". I znów zrobię rybie usta ze ździwienia.
adeeda

Postautor: xeo » 21 lis 2009, 3:23

Przecież… cel masz, zbadać róż…nego rodzaju procesy czy jak to nazwałaś zjawiska zachodzące podczas komunikacji online.
xeo

Postautor: adeeda » 21 lis 2009, 3:28

Xeo, dla mnie też… to jest oczywiste, ale kobieta chciałaby chyba ż…eby sprawdzić czy np. język stosowany w MMO staje się na tyle popularny, ż…e część słów zaczyna funkcjonować normalnie w języku angielskim. Tak chyba było ze słowem "noob". Nie wiem, zapytam ją. Moż…e się zgodzi. Jak chciałam pisać na temat slangu w medycynie to się nie zgodziła, bo uznała, ż…e o slangu to już… tyle było, ż…e szkoda pisać. A przecież… niewielu ludzi wie co znaczy UNDY czy polskie spzilki.:/
Problematyczną mam tą promotor....
adeeda

Postautor: xeo » 21 lis 2009, 3:35

Promotor nasz pan.
xeo