Lektury na I rok anglistyki

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Re: Lektury na I rok anglistyki

Postautor: Visitor » 09 lip 2005, 18:51

Hej! Dostałam sie do NKJO w Gliwicach. Pewnie to śmiesznie zabrzmi ,ale... Czy mógłby mi ktos udzieic informacji .. jakie lektury będą obowiązkowe na I rok tego Kolegium?? Nie jestem molem książ…kowym , dlatego bym już… sobie zaczęła czytać co nie co w czasie wakacji, zamiast siedzenia przed TV. Z góry dziękuję :) PZDR
Visitor

Postautor: Visitor » 09 lip 2005, 20:02

... nie wiem u mnie nie bylo jescze lekturek do czytania na 1 roku, ale zacznij od literatury angielskiej, Pride 7 _Prejudice, Brontee Wuthering heights- nie podobalo mi sie wole Jane Eyre, Dickens "Great Expectations, mozesz zaczac od Beoulf- tj b. trudne, mam xero ale nie przeczytalam, ale powinnam to zrobic, Tess D'uberville, oczywiscie Shakespeare Hamlet- powodzenia- lepiej to przeczytaj po polsku, albo znajdz wersje w obu jezykach, szekspir na poczatek!!! Magbeta -tez przeczytaj po polsku!!! wszystko zalezy co lubi czytac osoba kt. bedzie cie uczyc!!!! lepiej pocwicz na praktyczne i poczytaj gazetek in English to ci sie przyda i posluchaj Tv in English np BBC Prime, lub NEWS to ci sie na pewno oplaci zrobic!!!! powodzenia .... ona
Visitor

Postautor: Visitor » 09 lip 2005, 20:12

zapomnialam dodac, ze najbardziej podobaja mi sie sonetry szekspirowskie, a tak w ogole poczytaj o historii Anglii i kulturze tego bedziesz miala duzo na i roku ... ona
Visitor

Postautor: Visitor » 09 lip 2005, 21:57

Co za „osobliwość” z tej mojej przedmówczyni ;/- watpie ż…eby tak wyglądała literatura- to jakas rozsypka- moż…e przerabialiście lit w ciagu jednego semestru bo na to wyglada. Sa dwa wyjscia- albo zaczniesz literature od teorii albo pojdziecie równocześnie z teoria i z historia. Przewaznie tak bywa ze się zaczyna ob. Bryt-ale to zalezy od uczelni. Jeśli chcesz nadrobic z lekturkami na wakacjach to zacznij od Old i Middle English bo nam się wiecej nie udalo zrobic( mielismy dopiero od 2giego semestru). Z tych dłuż…szych i waż…niejszych: Beowulf (polecam tłumaczenie Seamus’a Heaney’a) Dream of the Rood, The Owl and The Nightingale, The Wanderer, Sir Gawain and the Green Knight no i The Canterbury Tales Chaucer’a. Do tego dorzuca wam pewnie sporo wierszy- w zależ…ności od tego o czym się wykładowcy ‘lepiej gada’. W zaleznosci na jakim poziomie jestes moż…esz poćwiczyć sobie praktyczny ż…eby nie był to ‘szok’ jak to czasami bywa. A kultorowka- moż…e i tak- ale nie zaczynaj od parlamentu czy monarchii- poczytaj o Wyspach w ogole. A ‘magbeta’ to watpie ż…ebyście przerabiali-takowego jeszcze nikt nie spłodził. Milo ze ‘ona’ dodala ze najbardziej lubi sonety szekspirowskie- już… mialam o to pytac! Lepiej nie wychodz z zalozenia ze cos lepiej po polsku przeczytac- wyladujesz jak co poniektórzy;/

APEL- nie wypowiadajcie się ludzie na tematy o których nie macie pojecia- mieszacie tylko w glowach!!!!

Powodzenia na 1szym roku i gratulacje ze się dostałaś ;)
Visitor

Postautor: Visitor » 23 lip 2005, 11:56

Co do literatury na pierwszym roku nie radze sie az tak przejmowac na wakacjach. utworki moga sie początkowo wydac trudne - wiec przyda sie troche wytlumaczenia wykladowcy i cwiczeniowcow - jednak nie sa az tak obszerne. wszystko da rade przeczytac na bieząco. za to nowele osiemnastowieczne ktore my na UJ przerabialismy w drugim semestrze - są moze obszerniejsze, ale czyta sie bardzo przyjemnie (no, moze poza Pamelą Richardsona). "jazda" u nas zaczyna sie na drugim roku gdzie trzeba przeczytac okolo 20 grubasnych powiesci. ale jeszcze wszystko przed Tobą :) Ja rowniez polecam angielską wersję utworów - tłumaczenie, nawet najlepsze, nie jest w stanie w pelni oddac klimatu ksiazki.... Powodzenia!
Visitor

Postautor: xeo » 16 lut 2008, 15:33

Lektury na filologię angielską znajdziesz tutaj:
http://www.angielski.edu.pl/lektury_na_filologie/
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl