potrzebuję pomocy w tłumaczeniu

Krótkie teksty bądź pojedyncze zdania, które nie są zadaniem domowym.

Re: potrzebuję pomocy w tłumaczeniu

Postautor: Visitor » 19 lut 2007, 21:25

jak przetlumaczyc:

po przyjeździe zostanie również… Państwu nadany numer rozliczeniowo-podatkowy, który zgodnie z systemem europejskim jest niezbędny aby uzyskać legalne zatrudnienie, służ…y również… do rozliczania się z dochodów i odprowadzania od nich podatków.

początek przetłumaczyłam:
after arrival you will be given a social fiscal number which is, according to european regulation, indispensible to a legal work ...
nie mam dalej, czy ktoś moglby mi w tym pomóc? ;)
Visitor

Postautor: Krzysztof B » 20 lut 2007, 2:09

moż…na to tak przetłumaczyć...

after your arrival you will also be given a tax identification number which is, according to European regulations, essential/indispensable to obtaining legal employment. It is also used for calculating your income and obtaining taxes from it.
Krzysztof B
greenhorn

Postautor: colibri » 23 lut 2007, 0:24

zamiast obtaining: prosze napisac: deducting

obtaining raczej sie uzywa kiedy zbierasz cos dla siebie jezeli inna osoba/firma etc, nie jest uzyta w zdaniu.
colibri
newbie

Postautor: Krzysztof B » 23 lut 2007, 12:14

huh? Deducting to by też… pasowało, moż…e nawet trochę lepiej. Ale to przecież… nie jest jedyne słowo które mogłoby być uż…yte w tym zdaniu.
Obtain to znaczy otrzymać/zdobyć/uzyskać, i moż…na to uż…ywać jak dana osoba coś otrzymuje, np. "I want to obtain a loan from the bank." Albo jak ktoś chce coś otrzymać od nas: "My sister wants to obtain my permission to take the kids to the park." "The government wants to obtain more taxes from us."
Krzysztof B
greenhorn