Tytuł w j.angielskim

Krótkie teksty bądź pojedyncze zdania, które nie są zadaniem domowym.

Re: Tytuł w j.angielskim

Postautor: atom421 » 19 cze 2007, 16:59

Muszę przetłumaczyć tytuł pracy inż…ynierskiej na język angielski. Widziałem kilka tytułów w internecie na stronach angielskojęzycznych i często wszystkie wyrazy w nich pisane były wielką literą. Czy w moim przypadku też… tak powinienem to napisać?
atom421
newbie

Postautor: xeo » 19 cze 2007, 19:19

Jest to jeden ze standardów. Wszystkie wyrazy wielką literą oprócz wszelkiego rodzaju in, on, a, an, of itp. Moż…na też… napisać pierwszy wyraz z wielkiej litery a reszta małą, waż…ne, ż…eby być konsekwentnym. Pierwszy wariant zdecydowanie popularniejszy.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: atom421 » 22 cze 2007, 15:42

Wielkie dzięki za odpowiedź. Drąż…ąc jednak temat chciałbym jeszcze się dowiedzieć jak w tym wypadku pisze się zwrot "on the". Moż…e ż…eby było jaśniej polski tytuł to: "Analiza czyszczenia ziarna ż…yta na sitach rotacyjnych". Po przetłumaczeniu na ang. "The Analysis of Cleaning of Rye Grain on the Rotational Sieves". Jeż…eli są jakieś błędy to bardzo proszę o korekty, mam jeszcze kilka dni na poprawkijavascript:SetEmo(';-(')
javascript:SetEmo(';-(')
atom421
newbie

Postautor: xeo » 22 cze 2007, 16:02

Trochę duż…o tych of'ów, poza tym nie wiem czy dobrze dobrałeś(aś) słownictwo jeśli chodzi o te sita (nawet google zwraca niewiele na hasła rotational sieve, rotatory sieve, spin sieve), nie wiem też… na czym polega to czyszczenie i czy wyraz "clean" jest odpowiedni, bo np. usuwanie niepoż…ądanych elementów to "purge, clean raczej do brudu, w niektórych przypadkach bedzie pasować "purify". To już… Twoja działka, wiesz najlepiej na czym polega ten proces. Wejdź na www.ling.pl i zobacz, które słowo z czym się łaczy, wpisz też… hasła takie jak czyścić, oczyszczać, usuwać (coś) itp.

Przerobiłbym trochę ten tytuł:

The Analysis of Rye Grain Cleaning on the Rotational Sieves
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl