!!! List z pol na ang PILNE !!! bardzo prosze !

Krótkie teksty bądź pojedyncze zdania, które nie są zadaniem domowym.

Re: !!! List z pol na ang PILNE !!! bardzo prosze !

Postautor: Visitor » 17 sie 2005, 18:10

bardzo prosze o pomoc potrzeba mi tlumaczenie na ten tydzien

Kochana Marysiu

Dziękuje za list i za zdjęcia, które nam przysłałaś. Cieszymy się bardzo, ż…e ślicznego synka i wogóle znalazłaś dobrego człowieka i jesteście szczęśliwym małż…eństwem, niech was Bóg błogosławi. Kochana Marysiu my nie moż…emy się pogodzić z tą myślą, ż…e naszego brata a Waszego ojca Bronka już… nie ma. Tak o nas zawsze pamiętał, pisał listy a później jak już… mieliśmy telefon to często dzwonił i lubiał dlugo rozmawiać o Was. Na początku kwietnia jak był pogrzeb Jana Pawła II to Bronek do nas dzwonił, bardzo dlugo rozmawiał i nie moge się z tym pogodzić ż…e to byla nasza ostatnia rozmowa przez telefon, no ale musimy sie pogodzić z wola Boż…ą.
Marysiu, przepraszam ż…e zaraz nie odpisałam ale nie mam twojego nazwiska bo sobie nie zapisałam ale adresuje na Bronka to napewno dostaniesz. Marysiu prosimu Cie nie zrywaj z nami łącznosci rodzinnej po śmierci taty, pisz duż…o o Sobie, o braciach Stasiu , Michasiu, Jasiu, Robercie i ich dzieciach. Chcemy z Wami ż…yć w przyjaźni i łączności rodzinnej choć tyle dzieli nas kilometrów, a moż…e kiedyś do nas do Polski przyjedziecie w rodzinne strony taty? Napisz nam długi list, co u Was, jak Wasze zdrowie, u nas dzięki Bogu wszyscy zdrowi, lato mamy róż…ne, było troche upału, ale teraz więcej jest deszczu. Co słychać u wujka Janka, czy rozmawiacie przez telefon? Kończę i zasyłam serdeczne pozdrowienia dla Ciebie, Frania, ucałuj sunka i pozdrow wszystkich swoich brac i panią Zyte.

Ciocia Gienia i wujek Bolek

bede bardzo wdzieczny

moj mail: necromath@o2.pl albo tutaj
Visitor

Postautor: przemo666-84 » 17 sie 2005, 21:03

Mam dzisiaj dobry humor, to Ci mogę to przetłumaczyć. :)

Dear Mary:

Thank you for the letter and the pictures you sent to us. We're glad that you have a beautiful son, and that you found a good man, and that you're a happy marriage, may God bless you. Dear Mary, we can't reconcite ourselves with the thought that our brother and your father Bronek passed away. He always remembered about you, wrote letters, and later when we had a phone already he often called and liked to talk about you long. On the beginning of April, when the John Paul II's funeral took place he called us and talked for a very long time, and I can't reconcite myself that it was our last chat via telephone, but we have to reconcilate ourselves with the Lord's will.
Mary, I'm sorry that I didn't answer at once, but I don't have your last name because I didn't write it down, but I'm addressing it to Bronek, so you must get it. Mary, we ask you to be still in touch after dad's death, write about you, brothers - Stach, Michaś, Jaś, Robert and about their kids much. We want to live with you in a friendly and in friendliness and family contacts, although we live so far away, and maybe you'll come to Poland in your father's motherland to visit us? Write us a long letter what's up with you, how you feel, thank God we all feel good, the summer is changeable - it was boiling hot, but now it's raining. What's up which uncle Janek? Do you talk to each other via phone? I'm finishing and sending best regards to you, Franiu, kiss the son and give my regards to all of your bros and Ms. Zyta.

Auntie Gienia and uncle Bolek

Mam nadzieję, ż…e się nigdzie nie machnąłem. Moż…e to ktoś sprawdzić? :]
przemo666-84
junior fellow

Postautor: darkness » 17 sie 2005, 21:50

jak na moje oko to chyba zapomniales o istnieniu perfectu:D '...pictures you have sent...' '...you have found..' '...always had been writing letters...' itd...no ale to tylko moje amatorskie oko:P
"The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do." - Walter Bagehot:))
darkness
junior fellow

Postautor: przemo666-84 » 17 sie 2005, 22:09

Wydaje mi się, ż…e w USA (czyli tu, gdzie teraz jestem) by to przeszło. :)
przemo666-84
junior fellow

Postautor: przemo666-84 » 17 sie 2005, 22:10

w końcu nijak patrząc ma to odniesienie do teraźniejszości (you sent, you found, itd.)
przemo666-84
junior fellow

Postautor: darkness » 17 sie 2005, 22:20

ja tam sie nie kloce...w USA mnie nie ma tylko w Polsce:P ale tak pomyslalam ze jednak jakis efekt w terazniejszosci te czynnosci maja...ale mowie, ja tu tylko amator:P
"The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do." - Walter Bagehot:))
darkness
junior fellow

Postautor: przemo666-84 » 17 sie 2005, 22:21

Podejrzewam, ż…e nie byłoby źle z tymi perfectami w niektórych przypadkach.
przemo666-84
junior fellow

Postautor: przemo666-84 » 17 sie 2005, 23:16

Sprawdź w słowniku: send sth to sb / send sb sth
Zamiast "What's up with uncle Janek?" moż…esz napisać "How's feeling uncle Janek?"
przemo666-84
junior fellow

Postautor: przemo666-84 » 17 sie 2005, 23:17

Jeż…eli do USA to ":"
przemo666-84
junior fellow

Postautor: przemo666-84 » 17 sie 2005, 23:19

summer is changeable - lato jest zmienne
summer's changing = lato się zmienia
jest chyba mała róż…nica, huh?
przemo666-84
junior fellow

Postautor: xeo » 18 sie 2005, 0:00

how's feeling uncle Janek
"

Przemo co to za word order ? :)))
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: przemo666-84 » 18 sie 2005, 0:56

:P :P :P :P :P

Każ…demu się zdarza. :P
przemo666-84
junior fellow

Postautor: przemo666-84 » 18 sie 2005, 1:05

xeo, fajny cytat wybrałem, huh?
przemo666-84
junior fellow

Postautor: xeo » 18 sie 2005, 1:54

Wstydz sie! :))) a tak na serio to sie bedziesz musial postarac zeby mnie zaskoczyc jakims cytatem :)))))) ja mam spora kolekcje cytacikow po angielsku, wlosku, francusku, lacinie i polsku :))))
wejdz sobie na www.komuniatory.org, w gornym prawym rogu masz "opisy" z gg podzielone na kategorie, tam to dopiero sa hasla i cytaty, ubaw mialem jak nie wiem :D

pamietam ze byly nawet po angielsku "everybody pomarancze, kto zatanczy ja nie tancze" :D
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl