Postautor: Visitor » 13 gru 2005, 6:20
No, Nie!!! Po takiej opinii muszę odpowiedzieć. Ja uważ
am, ż
e algorytmy typu "Via Voice" w programach wspomagających nauke jezyków nadają się głównie do strowania przebiegiem programu. Producenci uż
ywają ich głównie po to, ż
eby podnieść cenę pakietu o 100 do 300 zł.
Z programów, które znam algorytmy takie były zastosowane w YDP EuroPlus+,YGP Reflex English, YDP Rozmówki angielskie (firmy YDP), Tell me More, Talk to Me, English+, Langmaster in Action - Royal Family, "English Multimedia language system Plus" i jakiś program Microsoftu ze słowem "Encarta" w tytule.
Jedynie w programach YDP algorytm ten był zastosowany nieźle, w mojej ocenie na 3+, W programach English+ i "English Multimedia language system Plus" oceniam go na 3. Pozostałe nie mieszczą się w mojej skali ocen.
Program Tell Me More w wersji 4.0 miał ten algorytm zastosowany tak fatalnie, ż
e postanowiłem nigdy więcej nie kupować programów firmy Auralog, dopóki cena ich nie spadnie do 5 zł za płytkę, co i tak będzie za drogo. Dlatego nie potrafię powiedzieć nic więcej o programach Tell Me More v. 7.0, Talk To Me i Express English (to jest Tell Me More 4.0 pod nową nazwą).
Jeśli ktoś chce nauczyć sie poprawnej wymowy, powinien kupić SuperMemo lub Profesora Henry'ego - Słownictwo i przy każ
dym słowie i wyraż
eniu do znudzenia słuchać, powtarzać, nagrywać i porównywac swój głos z głosem lektora, aż
sam uzna, ż
e są podobne. Innego sposobu nie ma.
Nauka języka jest bardzo trudnym i ż
mudnym wyzwaniem intelektualnym.