Co z tą emeryturą?

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Co z tą emeryturą?

Postautor: Liara » 15 mar 2016, 10:59

Latka lecą a moje prognozy emerytalne są delikatnie mówiąc nieciekawe. Zastanawia mnie w jaki sposob mogłabym zwiększyć swoje szanse na spokojna i niezależna finansowo starosc. Od pewnego czasu zastanawiam się nad Indywidualnym Kontem Emerytalnym, w skrócie IKE , na stronie: https://www.nntfi.pl/emerytura/ike wyczytałam, ze nie ma możliwości by panstwo położyło ręce na tych pieniądzach, tak jak stało się w przypadku ofe. Tylko czy to na pewno sprawdzona metoda ? Ktoś z was korzysta juz z III filaru i mógłby mi coś o nim powiedzieć?
Liara
greenhorn

Re: Co z tą emeryturą?

Postautor: dews » 03 lip 2016, 19:09

Odkładaj samodzielnie bo ike i ikze znacjonalizuje rząd tak jak zrobił to z ofe.
W wywiadzie z bankierami http://www.bimbi.pl/viewtopic.php?f=46&t=7200 widać że rząd nie zrobił nic w sprawie rosnących opłat za konta bankowe.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2016, 0:12 przez dews, łącznie zmieniany 1 raz.
dews
greenhorn

Postautor: majkowi » 06 lip 2016, 11:57

Z tego co wiem nie ma możliwości żeby rząd położył ręce na pieniądzach odłozonych w ten sposób, ale co ja tam wiem.
majkowi
newbie

Postautor: zuzazosia » 06 lip 2016, 16:16

Sa plusy i minusy jak zawsze. Najlepiej odkładać samemu ale kto tak da radę ? Jak trzeba gdzieś odkładać łatwiej się do tego "zmusić"
zuzazosia
newbie

Postautor: IzabelaM » 28 lip 2016, 7:50

Myślę, że im jesteśmy starsi tym częściej i poważniej myślimy o przyszłości, zastanawiamy się jak wtedy będzie wyglądało nasze życie i tak dalej. Przynajmniej ja tak mam ;). Między innymi dlatego zaczęłam myśleć o tym, w jaki sposób oszczędzać na moją przyszłą emeryturę. Nie mam pojęcia jak wtedy będzie wyglądał nasz system emerytalny, dlatego wolę sama zacząć odkładać pieniądze. Podobnie jak Ty, biorę pod uwagę przede wszystkim III filar - https://www.prywatnaemerytura.pl/wszystko-o-ike/, chciałabym założyć konto jeszcze w tym miesiącu, ewentualnie w przyszłym i w miarę możliwości regularnie odkładać pieniądze. ;)
IzabelaM
newbie

Postautor: guziol » 28 lip 2016, 9:42

ja mam nadzieję, że mnie wcześniej szlag trafi i tyle.
Awatar użytkownika
guziol
junior fellow

Postautor: Pszczykacz » 29 lip 2016, 11:37

Nie bądźcie tacy sceptyczni ;) Trzeba odkładać nawet po stówce czy dwie miesięcznie, po kilkunastu czy kilkudziesięciu latach będziecie mieli dodatek do emerytury
Pszczykacz
newbie

Postautor: Martyna0pl » 29 lip 2016, 13:30

Pszczykacz pisze:Nie bądźcie tacy sceptyczni ;) Trzeba odkładać nawet po stówce czy dwie miesięcznie, po kilkunastu czy kilkudziesięciu latach będziecie mieli dodatek do emerytury

Nie mam problemu żeby to było 'dodatkiem'. Mam problem z tym, że to może być całość tej emerytury ;).
Awatar użytkownika
Martyna0pl
newbie

Postautor: Ryty » 05 sie 2016, 16:06

Kiedyś premier powiedział, że zabezpieczeniem emerytalnym są dzieci :)
Ryty
junior fellow

Postautor: Amandi » 31 gru 2018, 21:43

Też myślę o tym, jak zabezpieczyć swoją przyszłość na emeryturze. Już dzisiaj słyszałam w radiu, że wkrótce osoby po 65 roku życia będą w Polsce stanowiły 40 % ludności. Nietrudno więc się domyślić, że na emerytury z ZUS-u nie ma co liczyć. Też myślę o tym, żeby otworzyć indywidualne konto emerytalne, o którym już trochę czytałam. Nie ma chyba co zwlekać, tylko trzeba działać.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2019, 20:58 przez Amandi, łącznie zmieniany 2 razy.
Amandi
newbie

Postautor: cruella3 » 29 sty 2019, 8:56

Teraz w końcu jakieś światełko w tunelu się zapaliło, ma w tym roku jeszcze wejść program PPK a to spora szansa na wyższe emerytury w przyszłości
cruella3
junior fellow

Postautor: Rybitwa » 15 lut 2019, 21:25

Są jeszcze pracownicze plany emerytalne, więc warto rozróżnić, czym jest ppk a ppe https://www.parkiet.com/Wiadomosci/1807 ... alnym.html Sama się juz trochę pogubiłam w tych skrótach i nowościach.
Rybitwa
newbie

Postautor: enigmaa » 31 sie 2019, 17:07

Ja do tej pory to starałam się sama zadbać o swoją emeryturę, ale zorientowałam się o co chodzi z tym całym ppk https://www.mojeppk.pl/ i muszę powiedzieć że coraz bardziej się do niego przekonuje. Niech szef też coś mi dokłada
enigmaa
newbie

Postautor: gg83 » 01 gru 2019, 23:57

Nie da się ukryć, że nie ma co liczyć na jakąś szałową kwotę emerytury. Może starczy na przeżycie, jeśli nie prowadziło się działalności gospodarczej, ale to wszystko. Właśnie dlatego tak wiele osób decyduje się na prace na emeryturze. Warto jednak znać zasady takiego dorabiania. Tutaj https://zycieseniora.com/z-zycia-wziete ... meryturze/ znajdziecie szczegóły.
gg83
junior fellow

Postautor: guziol » 03 gru 2019, 12:25

Warto byłoby odłożyć coś na tą emeryturę, ale już nie ma z czego. Człowiek cały czas na czymś oszczędza, ile można?
Awatar użytkownika
guziol
junior fellow

Postautor: Megatester » 03 gru 2019, 15:42

Mają coś znowu zmieniać, że te pieniądze, które trafiły z OFE do ZUS mają pójść na indywidualne konta emerytalne, żeby niby nie dało się ich zagarnąć. Tak w radiu mówili. Dokładnie nie wiem, co tam kombinują.
Megatester
greenhorn

Postautor: amelkaaa » 06 maja 2022, 14:30

No mnie ostatnio zaczyna martwić- jak to wszystko będzie wyglądało? Czy będę miała w miarę możliwości dobrą emeryturę, czy też nie? Planuję dlatego przeczytać sobie aktualności, które tutaj https://www.nntfi.pl/finanse-po-godzina ... -emeryture piszą na temat emerytur? Jak przede wszystkim je obliczyć?
amelkaaa
junior fellow

Postautor: Mularkowa88 » 06 maja 2022, 14:39

zapytajcie premiera co z emeryturą;p
Mularkowa88
newbie

Postautor: vlord » 31 maja 2022, 8:13

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken