Fotowoltaika a Sauna

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Fotowoltaika a Sauna

Postautor: baciar » 16 lut 2021, 12:04

Chciałbym się dowiedzieć łopatologicznie jak to wygląda. Zamierzam wybudować saunę z piecem na prąd, czy jak postawie fotowoltaiczne panele na sanie czy budynku obok to zgromadzona energia wystarczy mi na piec który jest na siłę? jak to jest w zimie?
Znacie jakieś firmy które tanio mi to zrobią/podpowiedzą?
Znacie może firmę https://energo-therm.pl/ ?
baciar
junior fellow

Re: Fotowoltaika a Sauna

Postautor: artur123 » 07 mar 2021, 9:34

Chciałbym Wam polecić fotowoltaika warszawa, gdzie znajdziecie ofertę firmy zajmującej sie instalacjami fotowoltaicznymi dla osób prywatnych oraz firm. Pomogą Wam w uzyskaniu dofinansowania oraz wykonają dla Was wszelkie potrzebne prace.
artur123
fellow

Postautor: fajnyWaldziu » 07 mar 2021, 11:20

Moim zdaniem teraz fotowoltaika się kompletnie nie opłaca.
fajnyWaldziu
newbie

Postautor: cyclone » 20 mar 2021, 8:27

Moim zdaniem teraz fotowoltaika się kompletnie nie opłaca.
Zgadza się. Już się dowiadywałem nieco na ten temat. Najlepszym wyborem są panele na dachu. U nas jedyną możliwością były panele fotowoltaiczne na gruncie. Mieliśmy duże pole nieużytku, na którym można było ustawić całą instalację. Niedługo inwestycja zacznie nam się zwracać.
cyclone
junior fellow

Postautor: amelkaaa » 12 kwie 2021, 21:57

Nie znam się, ale jak to bywa w każdej firmie, to ten prąd jest pobierany w całkiem sporych ilościach. Dlatego na pewno warto rozważyć instalację u siebie paneli fotowoltaicznych. Zresztą niezależnie czy ma się firmę, czy chodzi o dom, to i tak warto pójść w takim kierunku. Jak macie wątpliwości to może je rozwiać firma https://sunvol.pl/fotowoltaika-olawa/ , która od długiego czasu zajmuje się montażem paneli fotowoltaicznych.
amelkaaa
junior fellow

Postautor: Krzyszunio » 22 kwie 2021, 14:44

Niestety ja raczej takich rozwiązań gdyż przede wszystkim mieszkam w bloku i zacząłem szukać alternatywnych rozwiązań. Jak dla mnie na ten moment bardzo fajną sprawą jest oferta od https://poprostuenergia.pl/prad-dla-domu/ gdyż to właśnie dzięki niej udaje mi się sporo mniej płacić za prąd.
Krzyszunio
junior fellow

Postautor: stonoga » 18 maja 2021, 11:51

A skoro już mowa o saunach, t czy kojarzycie może jakieś firmy, które zajmują się produkcją saun? Ja szukałam już trochę w internecie i natknęłam się na ofertę jednej z takich firm na stronie internetowej https://saunymarla.pl/. Co o niej sądzicie? Do wyboru jest tam na przykład sauna fińska, łaźnia rzymska, sauna infrared i inne. Sauny są wykonane z materiałów najwyższej jakości. Czy Waszym zdaniem warto z takiej oferty skorzystać?
stonoga
junior fellow

Postautor: erin12 » 28 maja 2021, 20:58

Myślę, że tu trzeba zgłosić się do dobrej firmy jak https://eeef.pl/panele-sloneczne/ która wyliczy dokładnie jaką moc instalacji warto zastosować aby wyprodukowanego prądu wystarczyło na wszystkie potrzeby gospodarstwa domowego. Liczy się tu wielkość samego domu, liczba zamieszkujących osób, roczne zużycie prądu. Ogólnie panele fotowoltaiczne są godne polecenia, nie znam osoby która ma je zamontowane i żałuje tej inwestycji. A koszty początkowe można znacznie obniżyć dzięki dofinansowaniom jak chociażby te z programu Mój Prąd.
erin12
greenhorn

Postautor: gg83 » 10 lip 2021, 12:00

Myślę, że najlepiej zgłosić się do kogoś, kto zajmuje się zakładaniem paneli lub je sprzedaje. Dzięki temu uzyskasz kompleksowo odpowiedź na swoje pytanie, która pomoże Tobie podjąć ostateczną decyzję. Generalnie to fotowoltaika dla domu bardzo dobrze się sprawdza. Nie tylko jest to praktyczne, ale również ekologiczne rozwiązanie. Dzięki temu można naprawdę sporo zaoszczędzić. Przemyślcie koniecznie ten temat.
gg83
junior fellow

Postautor: waleczny12 » 07 kwie 2022, 13:01

Czy da się to połączyć? Najlepiej spytać fachowców od samej fotowoltaiki - https://ekofachowcy.pl/ na tym portalu porównamy od razu również przybliżone ceny wykonania samej instalacji. Fotowoltaika, może działać w połączeniu z pompą ciepła, być może będzie też jakaś metoda na to, na końcu na pewno powinny pojawić się oszczędności finansowe.
waleczny12
newbie

Postautor: vlord » 31 maja 2022, 17:02

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
инфоjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken