Kilka razy spotkałam się ze stwierdzeniem, że księgowość internetowa przeznaczona jest tylko dla mikroprzedsiębiorstw które prowadzą uproszczoną księgowość. Nie jest to do końca prawda. Z INGKsięgowość mogą skorzystać również małe i średnie przedsiębiorstwa, które rozliczają się na zasadach ogólnych czyli pełna księgowość:
https://www.ingksiegowosc.pl/ksiegowosc ... gowi-kadry Z racji tego, że jest to bardziej skomplikowana księgowość firma do pomocy ma sztab doradców: doświadczonych księgowych i osoby znające się na kwestiach kadrowych. Koszt takiej usługi jest zależny od rodzaju prowadzonej działalności, jej rozmiaru i ilości wytwarzanych i otrzymywanych dokumentów. Trudno mi jest powiedzieć czy taka usługa za pośrednictwem internetu jest tańsza czy droższa od usług tradycyjnego biura rachunkowego. Nigdy nie musiałam korzystać z usług tradycyjnego biura rachunkowego więc nie wiem ile takie usługi kosztują. Podejrzewam, że to tańsza opcja. Na pewno zatrudnienie księgowej na etat w firmie, która obraca niewielką ilością dokumentów jest nie opłacalne.
Jakie są jeszcze plusy. Dokumenty księgowe są księgowane na bieżąco, więc mamy ciągły podgląd na sytuacje finansową firmy. W razie kontroli skarbowej lub z ZUS oddelegowany pracownik składa wyjaśnienia i przesyła odpowiednie dokumenty.