Wada wymowy i język angielski

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Wada wymowy i język angielski

Postautor: qqw » 18 paź 2008, 18:50

Aktualnie jestem na drugim roku studiów (informatyka). Ostatnimi czasy zastanawiałem się nad wyjazdem do pracy za granicę, ale właśnie mam pewien problem - wada wymowy :/ Nie wymawiam poprawnie "r"... Zastanawiam się, czy byłbym w stanie dogadać się z jakimś Anglikiem, bo po pierwsze wiadomo będą mocne naleciałości z polskiego akcentu, a po drugie, no właśnie, ta moja wada wymowy :/ w języku angielskim r to trzecia najczęściej uż…ywana głoska (po e i a), wszędzie tylko are, where, were there itp ;/

Co o tym sądzicie ? Znacie jakiegoś polaka z wadą wymowy, który pojechał do Anglii ?
qqw
newbie

Re: Wada wymowy i język angielski

Postautor: xeo » 18 paź 2008, 19:11

W wymowie brytyjskiej bardzo często opuszcza się właśnie "r" i to moż…e być rozwiązanie Twojego problemu. Jeśli wymawiasz "r" jak nasz obecny premier to chyba nawet lepiej jeśli chodzi o angielskie "r". Moż…e spróbuj wrzucić jakieś swoje nagranie tutaj http://www.angielski.edu.pl/angielska_wymowa.html to ocenimy czy jesteś zrozumiały czy nie, moż…esz mówić albo czytać, wybierz jakiś tekst albo pojedyncze słowa z "r" i wrzuć. Poza tym anglojęzyczni ludzie też… mają wady wymowy i jakoś ż…yją, w Polsce też… jesteś rozumiany z tą wadą więc to ż…aden problem moim zdaniem.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: arturolczykowski » 18 paź 2008, 19:40

>are, where, were there

W zadnym z tych wyrazow w brytyjskim angielskim nie wymawiasz "r" ;-)
arturolczykowski
junior fellow

Postautor: Gość » 24 paź 2008, 12:31

nie masz co panikowac z ta wymowa czy nie wiesz o tym ze anglicy uzywaja duzo r ale jest ono malo slyszalne.....ja nie wymawiam r :):)czasem anglicy nawet nie rozpoznaja ze jestem polka i mysla ze jestem angolka ..............nie mam problemu z dogadywaniem sie..........to ze nie umiesz wymawiac r jest twoim plusem nie wada///////1000% ze sie dogadasz na 6 z plusem ....ja juz jestem w angli 2 lata:)::):):):):):):):)nigdy nie ialam problemow z moja wada bo tutaj m oja wada jest moja zaleta:):):):)
Gość

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 10:03

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken