Angielski w 3 msc - prosba o rady

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

Angielski w 3 msc - prosba o rady

Postautor: Dami107 » 09 mar 2010, 5:49

Witam,
tak jak napisalem wyzej (w temacie), chcialem sie nauczyc angielskiego w 3 miesiace (tyle niestety mam czasu).
Oczywiscie nie od zera... Aktualnie moj poziom to intermediate... Nie mam raczej tez problemow ze zrozumieniem angielskiego, gdy patrze na podrecznik (a dokladnie na 30 pierwszych stron) mojej starszej siostry, co to jest poziom upper-intermediate. W 3 miesiace musze opanowac poziom FCE (czyli mam rozumiec, ze poziom FCE = upper-intermediate?)
Zostala mi polecona przez nauczyciela ksiazka Enterprise (2 oraz 4), jednak Enterprise 2 jest na poziomie pre-intermediate, a czworka to poziom intermediate.
Czy ktos moglby mi powiedziec, czy mam jakies szanse ? Na nauke angielskiego moge posiwecic duzo czasu (w sensie duzo godzin dziennie), niestety - tylko w zaciszu domowym (zadne kursy, itd.; choc nie wierze, ze w jakims kursie opanowalbym jeden poziom w 3 miesiace).
Slyszalem, ze jedna osoba z mojej szkoly, przygotowujac sie do FCE korzystala z FCE Gold Plus. Mial ktos z ta ksiazka stycznosc ?
Prosze o odpowiedzi, czym szybciej - tym lepiej. Wzmozona nauke mam zamiar zaczac "od wczoraj", tzn. ze gdy tylko bede mial jakiekolwiek materialy.
Pozdrawiam!
Dami107
newbie

Re: Angielski w 3 msc - prosba o rady

Postautor: bejotka » 10 mar 2010, 13:13

Rzeczywiście raczej się nie da opanować języka obcego w 3 miesiące, ale Heinrich Schliemann potrzebował 6 tygodni na opanowanie każ…dego nowego języka. Stosował prostą metodę. Codziennie uczył się na pamięć 20 stron z jakiejś książ…ki, na podstawie wyuczonego tekstu pisał wypracowania. Starał się jak najwięcej mówić (deklamować wyuczony tekst) i słuchać danego języka przy każ…dej okazji. Np. ż…eby słuchać angielskiego chodził do Kościoła anglikańskiego tylko po to, by słuchać kazań po angielsku.

Ty jesteś w lepszej sytuacji masz nagrania w mp3 i audiobooki.

Dodatkowo moż…esz zamówić bardzo ciekawe książ…ki/podręczniki opracowane przez Dr Jemielniaka. Właśnie ukazała się czwarta pozycja z tej serii. Link do księgarni, w której moż…esz ją zamówić jest na tej stronie.

BTW "Angielski w 3 miesiące" To tylko tytuł marketingowy, ż…eby przerobić materiał zawarty w tej pozycji pilny i pracowity student potrzebuje co najmniej roku, a mniej pracowity 3 lat.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2010, 22:23 przez bejotka, łącznie zmieniany 1 raz.
bejotka
fellow

Postautor: Dami107 » 12 mar 2010, 0:18

hej, dzieki za odpowiedz :)
wydaje mi sie jednak, ze nie do konca mnie zrozumialas
nie mam na mysli nauki jezyka w 3 miesiace kompletnie od podstaw, lecz od poziomu intermediate. czy jest to mozliwe ?
Dami107
newbie

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 14:47

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricatorjuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken