jak skutecznie uczyć się angielskiego ?

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

sdssdd

Postautor: mejcu2545 » 06 sie 2012, 18:41

powtarzać na bierząco

Re: jak skutecznie uczyć się angielskiego ?

Postautor: jacko11 » 08 sie 2012, 10:03

lektor12 pisze:Należ…y wybrać dobrą szkołę językową, gdzie aspekt gramatyczny będzie równoważ…ony konwersacjami, pracowałem w kilku szkołach angielskiego w Warszawie. Zdecydowanie mogę polecić Archibald, Wsc, profi -lingua, tfls , EnGLisH FOR You, Angloschool. Nie zapisujcie się do szkół które dopiero co powstały. Takie placówki powstają i zaraz się zamykają

Polecam z tej listy wsc i English For You, zajęcia dobrze prowadzone. Fajnie, ż…e w English For You mają zajęcia zarówno z polskim lektorem i Nativem. Zrównoważ…ona gramatyka i konwersacje
jacko11

Postautor: naiwny » 14 sie 2012, 16:53

Czy dobre jest jeż…eli podczas kursu zmieniają się lektorzy
naiwny

Postautor: nowy129382 » 20 wrz 2012, 11:56

Tak, ponieważ… jest to bardziej naturalne niż… cały czas ten sam lektor, to jest za bardzo sztuczne. Ja generalnie polecam uczyć się z piosenek, filmów angielskich (wraz z napisami angielskimi), gdyż… jest to bardzo naturalne i otaczamy się językiem tak jak byśmy wyjechali np. do Stanów i efekty według mnie są o wiele lepsze. Ja dołoż…yłem do tego jeszcze metodę 1000 słów angielskich i już… w ogóle było ok.
nowy129382

Postautor: majjkel » 29 wrz 2012, 22:04

Anglojęzyczne filmy i teksty piosenek ja bym bardziej traktował jako dodatek, bo trzeba mieć jakieś dobre podstawy gramatyczne, przełamać strach w mówieniu. Dlatego ja najpierw chciałem się podszkolić na kursie, mi się spodobało w Speak Up - duż…o mówienia, dobrzy lektorzy i native
majjkel

Postautor: KamilKuczynski » 03 paź 2012, 19:59

majjkel pisze:Anglojęzyczne filmy i teksty piosenek ja bym bardziej traktował jako dodatek, bo trzeba mieć jakieś dobre podstawy gramatyczne, przełamać strach w mówieniu. Dlatego ja najpierw chciałem się podszkolić na kursie, mi się spodobało w Speak Up - duż…o mówienia, dobrzy lektorzy i native

Moż…na i tak. Jak czytałem posty i historie poliglotów to często wspominali, ż…e najpierw duż…o słuchali i czytali. Potem jak już… się osłuchali to zaczynali mówić. Ale mówili dopiero od momentu, gdy czuli się swobodnie. Od gramatyki też… nie zaczynali.
"7 zasad szybkiej nauki angielskiej wymowy"-Dowiedz się jak swobodnie komunikować się po angielsku.
Kurs angielskiego na mp3"
KamilKuczynski
junior fellow

angielski na Facebooku :)

Postautor: slavo85 » 07 lip 2013, 12:32

Polecam stronę Gettin' English. Nauka przez Facebooka, za darmo i bezstresowo :) https://www.facebook.com/GettinEnglish
slavo85

Postautor: Rasak » 08 lip 2013, 10:58

Ja moge od Siebie polecić lekcje przez skypa, nie wymagają dojazdów, a uczysz się w domu z na prawde dobrymi nauczycielami przez telefon lub skypa ;) http://active-learning.pl/angielski-skype.html
Rasak

Nauka

Postautor: Rom3k » 23 lip 2013, 14:27

Polecałbym looknięcie na to: www.sita.pl
W sumie korzystałem i daje fajne efekty. Oczywiście niech nikt się też… nie spodziewa cudu, ż…e założ…y okulary i będzie mówił biegle. Każ…dy kurs językowy to po prostu praca i włoż…ony w nią wysiłek i jasne, ż…e są osoby, którym to przychodzi łatwiej i takie, którym idzie to trudniej ,ale zawsze jest to wysiłek. Takie hasła jak angielski szybko i bezproblemowo moż…na sobie darować.
Rom3k

Postautor: renpac » 27 lip 2013, 12:56

sita to chyba przestarzała metoda, nikt już… z tego nie korzysta
renpac
greenhorn

Postautor: bejotka » 27 lip 2013, 14:46

renpac pisze:sita to chyba przestarzała metoda

Dlaczego tak uważ…asz?[/quote]
nikt już… z tego nie korzysta

Skąd to wiesz?

To wcale nie jest przestarzała metoda. Nie wiemy naprawdę ile osób z niej korzysta.

Ma trochę aporową cenę. Ale jeśli kogoś stać na udział w kursach SITA, to osiągnie cel, jaki przed sobą stawia.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: anli » 29 lip 2013, 12:59

Każ…dy korzysta z takiej metody, która najbardziej mu leż…y, obojętnie czy jest przestarzała czy nie.
anli
junior fellow

VzySaIdhyg

Postautor: Datta » 04 lut 2014, 10:37

You put the lime in the coocunt and drink the article up.
Datta

Postautor: lukto » 06 lut 2014, 11:16

Wszystko zależ…y od tego, czy jesteś wzrokowcem, słuchowcem, a moż…e pomaga Ci odręczne zapisywanie słówek. W moim przypadku jest to zapisywanie + jestem wzrokowcem, najprościej mówiąc lubię zapisywać sobie słówka na kolorowych karteczkach, a potem przyczepiać je w widocznych miejscach i rzucać na nie okiem w każ…dej chwili.
lukto
newbie

Postautor: ekokirstie1362 » 06 lut 2014, 18:21

Każ…dy inaczej moż…e się szybko nauczyć języka. Tylko musi się zorientować.

Ostatnio zmieniony 23 maja 2014, 9:28 przez ekokirstie1362, łącznie zmieniany 1 raz.
ekokirstie1362
newbie

Postautor: naczelny » 12 maja 2014, 18:23

Dziś jest tyle moż…liwości, ż…e nauka to przyjemność. Są internetowe szkolenia video czaty, gdzie moż…na pogadać z ludźmi w róż…nych językach. Wystarczy przysiąść.
naczelny
newbie

Postautor: laiokon » 13 maja 2014, 8:56

Tak naprawdę†każ…dy sposób jest dobry. Najważ…niejsze by obcować duż…o z językiem i rozmawiać†po angielsku (nawet z domownikami). Mnie bardzo pomogły gry oraz filmy w j. angielskim. Niestety niekiedy trzeba siedzieć ze słownikiem, ale naprawdę†to się opłaca.
laiokon
newbie

Postautor: BlankaPL80 » 13 maja 2014, 11:05

Aby skutecznie nauczyć się języka obcego trzeba przede wszystkim ćwiczyć go w wymowie i w piśmie, posługiwanie się językiem w sposób systematyczny i regularny ułatwia nauke i sprzyja przyswajaniu języka..

Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, 11:01 przez BlankaPL80, łącznie zmieniany 1 raz.
BlankaPL80
newbie

Postautor: Promina71 » 23 cze 2014, 22:45

Tak super na bank to chocby wybrac niewiadomo jaką metodę to nigdy nie wiadomo co bedzie... Kiedy jestem w Polsce, to zauwazylam ze jest grono ludzi, (niby Polacy) ktorzy tez mowia 'prawie po polsku' ...a najwiecej mnie wk... 'sorki' -niby po jakiemu to jest...?

Ostatnio zmieniony 22 sie 2014, 11:00 przez Promina71, łącznie zmieniany 1 raz.
Promina71
newbie

Postautor: rewiktoryn80 » 21 lip 2014, 13:12

Uważ…am ż…e na wyjeździe moż…na nauczyć się nawet w 3 miesiące lub szybciej. Niestety nauczymy się tylko mówić a nie pisać. Kiedy ja przyjechałam do Szwecji nie potrafiłam nic powiedzieć ani napisać tym bardziej rozumieć wprost czarna magia. Pozostało porozumiewanie w angielskim.

Postautor: gowrr » 22 lip 2015, 21:28

Złotej metody nie ma. Najlepszy wydaje się skok na głęboką wode i wyjazd za granicę. Jeśli nie jest to moż…liwe, to trzeba dbać o jak największą styczność z językiem: książ…ki, gazety, filmy - to powinno powiększyć zasób słownictwa. Aby dobrze mówić, trzeba to ćwiczyć. Najlepiej z native speakerem. teraz nie stanowi to problemu bo są szkoły angielskiego on-line gdzie konwersacje z native speakerami przeprowadza się przez Skype.
gowrr
newbie

Postautor: Lulek20 » 23 lip 2015, 9:15

Ucz się każdego dnia przynajmniej pięciu nowych słów. Sugeruję używania karteczek, na których angielskie słowo będzie po jednej stronie, zaś jego tłumaczenie będzie po drugiej. Karteczki trzymaj w pudełku i często przeglądaj. Losuj karteczkę, popatrz na nią i w zależności na to, na którą stronę patrzysz podaj jego znaczenie w języku polskim lub angielskim. Zamiast tłumaczenia po polsku możesz napisać tłumaczenie po angielsku.
Lulek20
newbie

Postautor: niedzwiadekk » 01 sie 2015, 18:40

Języka obcego należ…y uczyć się na głos, jeśli ktoś chce nauczyć się mówić, musi każ…de ćwiczenie powtarzać głośno i wyraźnie, tak długo aż… będzie mówił bez zastanawiania się (naturalnie, swobodnie) po angielsku. Najlepiej powtarzać za lektorem np. z nagrań mp3.
niedzwiadekk
newbie

Postautor: Arles » 05 sie 2015, 17:04

Nie ma cudownego przepisu na szybką i łatwą naukę języka obcego, ale jest pewien klucz do sukcesu, od którego będzie zależeć jak szybko i jak chętnie opanujemy angielski...
Pomyśl przez chwilę, dlaczego uczysz się języka obcego...
a. podoba Ci się ten język
b. chciałbyś umieć "dogadać się" nie tylko na migi na wakacjach
c. będziesz miał/a większe szanse na rynku pracy
d. to Twoja inwestycja na przyszłość
e. lubisz się rozwijać i ciągle uczysz się
f. wymagają tego od Ciebie przełożeni
g. uczysz się języka w szkole i za jego znajomość dostajesz oceny
h. musisz zdać egzamin z języka obcego
Arles
newbie

Postautor: vlord » 04 cze 2022, 9:40

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken