Prosze o sprawdzenie zdań.

Ty odrabiasz, my sprawdzamy.

Prosze o sprawdzenie zdań.

Postautor: xqwzts » 25 mar 2008, 19:58

:prosi:
1. My niespóźnilibyśmy się, gdybyśmy wyjechali teraz. We wouldn’t late if we went at the moment.
2. Powiedziałam mu, ż…eby nie czekał na mnie z kolacją. I said him that he doesn’t wait with a diner of me.
3. Nasz dom został posprzątany i teraz jest czysty. Our house to be clear and now he is clear.
4. Deszcz padał cały ranek i obawiam się ż…e nie przestanie. The rain was raining all morning and I koncern that don’t stop it.
5. Ten pomnik stoi tu od prawie 200 lat. Czy wiesz kiedy go zrobiono? This monument stay here for two hundred years. Do you known when build it?
6. rodzice Kevina nie chcieli, ż…eby brał ślub w tym roku. The Parents Kevin didn’t want that he Got married In this year.
7. Gdybym był młodszy, pobiegałbym z moim synem w parku. If I were younger, I would run with my son in the park.
8. Myślę, ż…e właśnie jesteśmy śledzeni przez jakiegoś m꿅czyznę. I think, that we just to follow for a some men.
9. Studiujemy ten problem od kilku miesięcy i nadal nie potrafimy go zrozumieć.
10. Jestem bardzo zmęczony, ponieważ… pisałem na maszynie od rana.
xqwzts
newbie

Re: Prosze o sprawdzenie zdań.

Postautor: Gość » 27 mar 2008, 16:34

1. My niespóźnilibyśmy się, gdybyśmy wyjechali teraz. We wouldn’t be late if we leave /are leaving at the moment. - mieszany okres warunkowy- początek w drugim , a II część zdania w I wszym -tu moż…na nawet wyjkazać ciągłość !!!
2. Powiedziałam mu, ż…eby nie czekał na mnie z kolacją. I told him not to wait with dinner for me.
3. Nasz dom został posprzątany i teraz jest czysty. Our house has been tidied and it is clean now.
4. Deszcz padał cały ranek i obawiam się ż…e nie przestanie. It was raining all morning and I'm afraid (that) it won't stop.
5. Ten pomnik stoi tu od prawie 200 lat. Czy wiesz kiedy go zrobiono? This monument has been standing here for nearly two hundred years. Do you know when it was built. / lub / Do you happen to know....
6. rodzice Kevina nie chcieli, ż…eby brał ślub w tym roku. Kevin's parents didn’t want him to get married this year.
7. Gdybym był młodszy, pobiegałbym z moim synem w parku. If I were younger, I would run with my son in the park.
8. Myślę, ż…e właśnie jesteśmy śledzeni przez jakiegoś m꿅czyznę. I think (that )we are just being followed by a certain man.
9. Studiujemy ten problem od kilku miesięcy i nadal nie potrafimy go zrozumieć. we have been studying thiat problem for several years and we still don't undrestand it.
10. Jestem bardzo zmęczony, ponieważ… pisałem na maszynie od rana.
I'm very tired because I have been typing since the morning.

:kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
PS. gdyby były pytanka odnośnie zdań proszę napisać tutaj!!! wyjaśnię w razie potrzeby- ta nauka ma czemuś słuźyć !!!
Gość

Postautor: xeo » 27 mar 2008, 18:05

4. It has been raining all morning and I'm afraid it's not going to stop.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: Gość » 28 mar 2008, 13:00

you're right XEO , in the fourth sentence we're talikng about PREDICTION- jesteśmy wstanie przewidzieć, czy będzie padało czy nie dlatego stosujemy wyraż…enie "be going to '; :spoko:
Gość

Postautor: Gość » 29 mar 2008, 21:08

whoops! od kiedy mieszamy pierwszy i drugi okres warunkowy?! Powinno być: We wouldn't be late if we left now. Przy okazji: spóźnić się to: to be late. Oj, walczysz, ale gramatyka wymaga solidnej powtórki.
Gość

Postautor: vlord » 06 cze 2022, 1:48

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken