Witam, prosze uratujcie mnie potrzebuje na dzis rano przetlumaczony fragment na fakultet z angielskiego od tego zaleza moje dalsze losy. zrobie wszystko w ramach tego . prosze pomocy :(
o to ten tekst :
KRYZYS EKONOMICZNY NA ŚWIECIE 1929-1933,
W latach dwudziestych nastąpił szybki wzrost gospodarczy. Dotyczył on głównie Europy i Stanów Zjednoczonych. Zostało to wywołane przez ogromne poż
yczki, jakie napłynęły na stary kontynent z USA, ich suma za lata 1925-1929 to prawie 3 miliardy dolarów .Pierwsze oznaki kryzysu wystąpiły już
w 1928 roku, kiedy amerykańscy przedsiębiorcy zaczęli wycofywać z Europy krótkoterminowe poż
yczki. Spowodowało to problemy europejskich przedsiębiorstw ze spłatami a to pogorszyło kondycję takż
e amerykańskich przedsiębiorców i złe nastroje graczy giełdowych. Akcjonariusze chcieli szybko wycofać swoje kapitały z giełdy. Takie działanie doprowadziło do lawinowych spadków cen akcji, fali bankructw a nawet samobójstw. Wszystkie wymienione tendencje miały swe apogeum 24 października 1929 roku w czwartek (tzw. CZARNY CZWARTEK).Tego dna giełda papierów wartościowych w Nowym Jorku załamała się na skutek braku nabywców na oferowane walory.
Do połowy listopada giełda straciła 30 miliardów dolarów. Nagle ludzie zamoż
ni stracili swoje fortuny a pewni jutra pracownicy fabryk i zakładów zostali bezrobotnymi. Panika giełdy nowojorskiej przeniosła się na rynki europejskie.
na prawde jest to dla mnie bardzo wazne :(