Mam niezwykła prośbę, jesli Ktos z Was będzie miał odrobinke czasu, niech napisze mi zadanie z angielskiego, a włąściwie kilka, zadań, ale choćby jedno wystarczy, bo widzicie, narobiłam sobie zaległości, i teraz musze wszystko odbracowywać, ale mam co chciałam :-( Siedze teraz w biologii, a angielski nie jest moja najlepszą stroną, nie mam też
głowy do wymyslania, moja wyobraż
nia juz nie pracuje ... Oto poniż
ej zamieszczam teksty zadań . Prosze o pomoc :
1. Jesteś na obozie językowym w Anglii i mieszkasz z rodziną angielską. Napisz pocztówkę do kolegi ze Szwecji, w której:
- informujesz o pobycie w Wielkiej Brytanii;
- podajesz krótką informacje o rodzinie, która Ciebie gości;
- wyraż
asz swoją opinie o jedzeniu w Anglii.
Nie umieszczaj ż
adnych adresów. Podpisz się XYZ. W zadaniu nie jest określony limit słów. Oceniana jest umiejętność pełnego przekazywania wszystkich informacji oraz poprawność językowa.
2. ODGRYWANIE RÓL
Zadaniem zdającego jest zapoznanie się z opisem sytuacji i odegranie wskazanej roli.
Uzyskiwanie i udzielanie informacji i wskazówek.
Masz przeprowadzić wywiad dla gazetki szkolnej z przedstawicielem grupy rówieśników ze Szwecji odwiedzających Wasze miasto. Zapytaj o:
- cel wizyty, plany i trasę w Polsce;
- wraż
enia z pobytu w Polsce: pozytywne i negatywne;
- poproś rozmówcę o porównanie pewnych aspektów ż
ycia w Polsce i w Szwecji, np. przyrody, ludzi, jedzenia.
3. Ty i Twoi koledzy chcecie wystawić sztukę po angielsku na międzynarodowym obozie językowym. Szukasz aktorów, którzy chcieliby zagrać i osób do pomocy.
Napisz ogłoszenie, w którym:
- piszesz kim Jesteś i dlaczego poszukujesz osób do pomocy;
- podajesz jakie prace są do wykonania;
- piszesz jakiego rodzaju sztukę chcesz wystawić;
- podajesz miejsce i czas pierwszego spotkania organizacyjnego.
Podpiszesz się jako XYZ. W zadaniu nie je
st ograniczony limit słów. Oceniana jest umiejętność zwięzłego przekazywania wszystkich informacji określających w poleceniu i poprawność językowa.
Z góry dziękuje, za choćby przeczytanie :-)