Praca licencjacka - young learners / Helen Doron

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Praca licencjacka - young learners / Helen Doron

Postautor: Visitor » 25 lut 2006, 17:18

Czy ktoś moż…e mi podrzucić tematy z metodyki, gdyż… za rok będę pisać pracę licencjacką? To co mnie interesuje to uczenie dzieci w podstawówce, moż…e porównywanie jakichś metod?A propos metod, czy ktoś słyszał o metodzie Helen Doron? Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelkie pomysły.
Visitor

Re: Praca licencjacka - young learners / Helen Doron

Postautor: xeo » 25 lut 2006, 17:35

hej,

postaraj się sprecyzować co dokładnie Cię interesuje(testowanie, metody, rola nauczyciela/ucznia, uczenie poszczegolnych skills, zagadnienia psychologiczne, językoznawcze, strategie, style itp. itd.) W porównaniu dwóch metod też… trzeba sobie zawęzić sprawę na licencjacie ż…eby nie wyszła magisterka lub doktorat ;) np. wprowadzanie nowego materiału (gramy, słownictwa itp.) w tej i tej metodzie, albo rola nauczyciela/ucznia w tej i tej metodzie, albo rola gier/piosenek tu i tu.
O metodzie Helen Doron na pewno wielu słyszało, bo to popularna metoda, a już… na pewno wszyscy, którzy siedzą w metodyce ;)
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: Visitor » 26 lut 2006, 21:56

Dziękuję za Twoje sugestie, właśnie myślałam o roli piosenek (muzyki) w nauczaniu ang. metodą HD i .....no właśnie z czym mogę porównać tą metodę?Czy jest jakaś jeszcze metoda skierowana dla dzieci, gdzie wykorzysuje się muzykę? A jeśli nawet bym nie pisała o piosenkach, to z jaką inna metodą mogę porównać HD?
Visitor

Postautor: fihel » 26 lut 2006, 22:47

VERY young learners to o tyle chyba ciezka sprawa, ż…e współczesne metody są właściwie układankami z tych samych puzzli, tylko w odrobinę róż…nych proporcjach. (A o niewspółczesnych metodach nauczania maluszków nie ma co mówić :))
Trzeba by wspomnieć o TPR, drama techniques, o tym wszystkim, co się przewija za każ…dym razem, ilekroć wspomni się o nauczaniu dzieci. A jeśli chodzi o piosenki- są obecne w każ…dej metodzie czy pomyśle na nauczanie dzieci. Skontrastować metodę HD z innymi zasadniczo moż…na chyba tylko z punktu widzenia stosowania języka ojczystego uczniów. Reszta to szczegóły.
Further reading:
Young Learners, by Sarah Phillips
Drama with Children, by sarah Phillips
Beginners, by Peter Grundy
fihel
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: vlord » 12 cze 2022, 21:21

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken