metodyka

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

metodyka

Postautor: Lukabas30 » 02 mar 2008, 1:19

Szukam pomysłu na temat pracy magisterskiej z metodyki. Temat pracy licencjackiej to: 'The ways the skill of listening may be implemented to secondary school students of English'. Czy moż…na byłoby jakoś zmienić ten temat, coś rozbudować i jak.... czy moż…na go pociągnąć dalej....? W pracy tej skupiłam się na udowodnieniu fazy pre-listening.....
A moż…e lepiej dać sobie z tym spokój i zabrać się za coś innego??
Proszę mi coś doradzić...... : bezradny:
Lukabas30

Re: metodyka

Postautor: xeo » 02 mar 2008, 15:30

Jeśli pisałeś o sposobach implementowania listeningu w szkole średniej to teraz moż…esz np. napisać o problemach ze słuchaniem w szkole średniej, albo np. o sposobach testowania.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: lukabas » 02 mar 2008, 20:41

OK. Testowanie, czyli: testy wyboru, uzupełnianie zdań, pytania otwarte... Jeśli chodzi o problemy, czy tzn. brak odpowiedniej sali, brak koncentracji uczniów, szum???? Ale co dalej? Czy to wystarczy na mgr?? Grupę wiekową zmieniłabym na gimnazjum, bo teraz tam pracuję.
Proszę doradź mi co będzie lepsze, a moż…e to jakoś połączyć ze sobą? Tylko jak???
lukabas
newbie

Postautor: xeo » 02 mar 2008, 21:11

Miałem na myśli albo testowanie listeningu albo problemy z nauką tej umiejętności. Ale ok, moż…na połączyć testowanie z problemami. Nie musi to być tylko i wyłącznie pisanie o testowaniu za pomocą kartki z zadaniami, ale w ogóle ocenianiu tej umiejętności czyli jak zdobywamy tę umiejętność, co to w ogóle jest, po co się testuje, co to daje, plusy, minusy, problemy, sposoby testowania, rodzaje testów, cechy dobrego testu, jak powinny być one dobierane/układane, co to jest ocenianie/testowanie, sposoby oceny ustnej/pisemnej itp.

Temat moż…e np. brzmieć Assessing listening skills in Junior High School
xeo

Postautor: lukabas » 02 mar 2008, 21:39

Super! Bardzo dziękuję za podpowiedź. Teraz poczekam na akceptację promotora. Mam nadzieję, ż…e będzie OK.
Odezwę się jeszcze, jeśli mogę, po rozmowie z promotorem.
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
lukabas
newbie

Postautor: lukabas » 30 mar 2008, 22:01

Hello,
to znowu ja. Jestem po rozmowie z promotorem i stwierdził, ż…e mogę pisać ten sam temat tylko rozszerzony. Temat: The Ways the Skills of Listening May Be Implemented to Secondary Students of English.
Badania miałam skoncentrowane na tym, by wykazać, ż…e faza pre-teaching jest konieczna do dobrego zrozumienia słuchanego tekstu.
Promotor stwierdził, ż…e mogłabym zwiększyć grupę badanych. Badania miałam przeprowadzone w liceum. Czy teraz mogłabym dla porównania wykonać takie badania na uczniach gimnazjum???
Ale nie wiem jak rozbudować teorię.
Mój 1 rozdział: The structure of the lesson (different types of lessons, elements of the lessons, the pre-listening stage, the elements of the ESA).
2 rozdział: Theoris of second language learning (cognitive theory, creative construction theory, Vygotsky's theory). A potem były badania.
Jak mogłoby to wyglądać teraz? Co moż…na by dodać do teorii i jak pociągnąć badania?? Proszę doradź mi coś.
[/img]
lukabas
newbie

Postautor: lukabas » 01 kwie 2008, 19:05

Xeo, proszę podpowiedz mi coś na temat tej mojej nieszczęsnej pracy. (poprzedni post). Proszę.......
lukabas
newbie

Postautor: xeo » 02 kwie 2008, 17:43

Twoje hasło-klucz to "teaching listening" - wszystko na ten temat należ…y opisać.

Badania: eksperyment, grupa eksperymentalna i grupa kontrolna, z jedną grupą robisz pre-listeningi, a z drugą nie i porównujesz wyniki osiągane przez uczniów, poziom zrozumienia, wyniki w ćwiczeniach/testach, notujesz problemy, wykazujesz plusy i minusy itp.

Promotorowi raczej chodziło o większą ilość osób/grup, tutaj raczej nie ma znaczenia czy to jest liceum czy gimnazjum, bo skupiasz się na pre-listening, a ta faza nigdzie niczym się nie róż…ni, masz tylko wykazać czy ma ona znaczenie w nauczaniu sprawności zwanej rozumieniem ze słuchu.
xeo

Postautor: lukabas » 02 kwie 2008, 18:40

OK. Dziękuję..... A czy znasz moż…e jakieś stronki z materiałami, gdzie najlepiej byłoby coś na temat teorii znaleźć, jakieś książ…ki????
lukabas
newbie

Postautor: xeo » 02 kwie 2008, 18:58

xeo

Postautor: lukabas » 02 kwie 2008, 19:21

Wielkie dzięki! Jesteś niezastąpiony!
lukabas
newbie

Postautor: lukabas » 06 kwie 2008, 9:03

Xeo, te strony to kopalnia złota dla mnie, ale jednocześnie utrapienie. Jak tą teorię najlepiej poukładać???? Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak ją podzielić na rozdziały z wykorzystaniem tej mojej pracy lic. ?? No i nie mam pomysłu na fajny temat.... Jeśli nie masz jeszcze dosyć, to proszę pomóż…....
lukabas
newbie

Postautor: xeo » 07 kwie 2008, 14:59

Teorii to Ci raczej nie poukładam, bo nie wiem, z których źródeł będziesz korzystać. Generalnie zwróć uwagę na elementy, które się powtarzają w kilku/kilkunastu źródłach, skoro się powtarzają to muszą być waż…ne. Swoją teorię poukładaj na wzór spisów treści w swoich źródłach. Albo wybierz jedną książ…kę waż…nego autora na temat teaching listening i na niej buduj swoją pracę tzn. układ i zawartość tej książ…ki będą stanowić bazę/podstawę/szkielet Twojej części teoretycznej, którą rozbudujesz o inne pozycje. Mówiąc prościej parafrazujesz jedną książ…kę od A do Z (najważ…niejsze rzeczy), a później do tego dokładasz po kawałku z innych książ…ek. To takie budowanie wież…y z jednego zestawu klocków, a potem wciskanie nowych klocków pomiędzy te, które już… są. Jeśli taka metoda Ci nie odpowiada to moż…esz pisać z wielu źródeł na raz, budować podstawę wież…y z wszystkich klocków jakie masz, potem środek z wszystkich i czubek z wszystkich tak, aby po skończeniu nie mieć ż…adnych klocków do dodania. Z tego co pamiętam temat podałaś wcześniej więc skąd pomysł na nowy ?
xeo

Postautor: lukabas » 08 kwie 2008, 20:33

ok. dzięki. Ten pomysł z tym spisem treści podoba mi się. A temat to był mojej pracy licencjackiej, więc nie wiem czy mogę go powtórzyć tak dosłownie...... jeśli moge to ok, ale jeśli mogę mieć jakieś problemy, to moż…e by coś zmienić??? tylko co???
lukabas
newbie

Postautor: xeo » 08 kwie 2008, 20:54

Plagiatu swojej własnej pracy nie da się popełnić, ale lepiej zmień na inny, ż…eby nie było, ż…e piszesz o tym samym.
xeo

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 4:56

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken