NKJO czy filologia angielska

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

NKJO czy filologia angielska

Postautor: Gość » 10 kwie 2008, 22:28

Co lepsze NKJO czy filologia angielska ?
Gość

Re: NKJO czy filologia angielska

Postautor: Gość » 11 kwie 2008, 13:41

zdecydowanie uniwersytet, tylko ... problem polega na tym, ż…e po tak ci꿅kich studiach dostaniesz tą samą pensję co po NKJO, a dyrektorzy szkół nie chcą mieć 'wykształciuchów' mądrzejrzych od siebie, takich trudno wsadzić pod obcas, myśle, ż…e to się kiedyś zmieni i pensja dla n-la po uniwersytecie będzie duż…o wyż…sza, a praca godna takich absolwentów będzie na nich czekala;
Gość

NKJO

Postautor: GOSC2 » 14 kwie 2008, 14:57

zdecydowanie nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze Uniwersytet jest lepszy od NKJO. Jestem na II roku w NKJO i wiem, ze poziom miedzy uniwersytetem a NKJO niczym sie nie rozni, z wyjatkiem tego ze po NKJO nie trzeba robic zadnych smiesznych kursow pedagogicznych zeby moc uczyc. Mam znajomych po uniwerku bez przygotowania pedagogicznego i musza dodatkowo robic pedagogike - dzieki za taki interes;-) Pozdr.
GOSC2

Postautor: Gość » 14 kwie 2008, 19:16

Jak to: NKJO czy uniwersytet?
Chyba:NKJO czy filologia?
Przecież… i NKJO i anglistyka to uniwersytet.
Gość

NKJO to tez filologia

Postautor: natalllieeee » 21 kwie 2008, 12:14

hej NKJO to tez filologia ja skonczylam NKJO i to byl madry wybor a teraz robie uzupelniajace magisterskie.
natalllieeee

Postautor: Anikleo » 06 maja 2008, 9:57

NKJO, ja wlasnie koncze i mam propozycje pracy juz :) i nie musze robic kursow pedagogicznych :)
Anikleo

Postautor: anglistyka uam. » 07 cze 2008, 15:32

jeż…eli jest się na specjalizacji nauczycielskiej, to nie trzeba robić ż…adnych dodatkowych kursów po filologii na uniwersytecie. ma się, nota bene ciekawe, wykłady i ćwiczenia z psychologii. pod kątem tego, jak uczyć i rozwiązywać problemy z uczniami.
anglistyka uam.

NKJO przy UW

Postautor: go%u015B%u0107 120 » 10 cze 2008, 22:07

Warto zrobić NKJO przy dobrym uniwerku. Masz wszystkie papiery już… po 3 latach. www.kolegiumjezykowe.edu.pl ma opiekę UW. Masz uprawnienia i pełny licencjat.
go%u015B%u0107 120

Postautor: Gość » 12 cze 2008, 16:08

każ…da sroka swój ogonek chwali... rzecz oczywista, ze najwiekszą wiedzę daje UNIWERSYTET, dlatego jesteście dobrzy gdyż…, CI PO UNIWERKU uczą was w NKJO; jeśli chcecie byc tacy jak ONI to na UNIWEREK i to prędko.... też… jestem po uzupełniających studiach, ale zawsze schylę głowę przed "TEMI WIELKIEMI" choć nie raz się zapłakało ...

jak to śpiewa FEEL "NO POKAŻ NA CO CIĘ  STAĆ" .. i pokazałam...

PRZEDKA[/b]
Gość

Postautor: marta-28 » 03 sie 2008, 16:17

argument ze 'cie po uniwerku uczą cie w koledzu' to jest troche wyjety z rzeczywistosci - zreszta to lekka manipulacja.. kolegia jezykowe zaczely powstawac na poczatku lat 90 wiadomo wiec ze kadra powyzej ok 48 roku zycia nie miala fizycznej mozliwosci chodzenia do koledzu.... :-D no i nie wspominając o tym ze aby zostać wykladowcą akademickim musisz miec magisterke czego uniweki nie zapewniaja... gdyby ktos tak naprawde pogrzebal w zyciorysie obecnych wykladowcow odkrylby ze czesc z nich robila licencjat w kolegium ale wiadomo potem mowi sie juz tylko o magisterce dla prestizu nie ? ;-)

nie bede ocenial co jest lepsze czy koledze czy uniwerki - bo to zalezy od szkoly... dobre kolegia to np NKJO Łowicz i NKJO sieradz i przyznaje ze widziałem wiele NKJO któych studenci mieli POWAŻNE problemy na egzaminie licencjackim i one najwyrazniej psują troche opinie kolegiów

a jesli ktos pyta czy lepiej pojsc do kolegium czy na uniwersytet po to by potem zostac nauczycielem.... to zdecydowanie NKJO ale dobre

uniwerki to skostniala instytucja i sa na niej ludzie którym najwyrazniej woda sodowa wali po glowie... jak tylko mgr albo inne literki im sie pojawią
marta-28

Postautor: meg-r » 07 sie 2008, 20:11

A ja jestem absolwentką NKJO i policencjackiej filologii - sama teraz pracuję ze studentami filologii ucząc ich metodyki i powiem tak: wszyscy fantastyczni angliści z pomysłami i energią do prowadzenia ciekawych lekcji, których na swojej zawodowej drodze spotkałam (niekoniecznie związani z jakąkolwiek szkołą) rekrutowali się spośród absolwentów NKJO. Absolwenta takiej placówki - jak dawniej absolwenta liceum pedagogicznego - moż…na z daleka rozpoznać, po jak najlepszych cechach i umiejętnościach, które powinien mieć nauczyciel. To prawda, ż…e w kolegiach nie ma wielu przedmiotów akademickich (i te właśnie uzupełnia się na studiach policencjackich), natomiast jeśli chodzi o przygotowanie metodyczne i językowe (w dobrym kolegium! ale nie oszukujmy się... uniwersytety też… są dobre i kiepskie) to absolwenci uniwerków mogą się schować :-) A psychologia w NKJO jest droga "anglistyko.uam" i to bardzo ciekawa.
Wszystko zależ…y w jakim celu studiuje się tę anglistykę. Do nauczania w szkole zawsze i gorąco polecam NKJO, bo nie ma lepszego miejsca do przygotowania kreatywnego nauczyciela, którego uczniowie będą kochali. Jeśli ktoś ma inne aspiracje i ambicje to - faktycznie - szkoda ż…eby marnował swój czas na kolegium, bo ono naukowo go szkolić nie będzie, bo też… nie takie jest jego zadanie.
Pozdrawiam wszystkich - absolwentów NKJO i uniwerków. I tak kto jest lepszy weryfikuje ż…ycie, a nie dyplom :P
meg-r

Postautor: majkull » 15 lis 2008, 0:40

ż…e uniwerek to lepszy? nie przesadzajmy. i moż…e ci꿅ej? nigdy w ż…yciu. się nie było to się nie wie.
majkull
newbie

NKJO górą!!

Postautor: MILENA9999 » 19 lut 2009, 14:04

dostałam się na UNIWERSYTET i z przykroscia stwierdzilam ze poziom nauczania jest zatrwazajaco niski!! dlatego szybciutko przenisołam sie do NKJO (po naradzie z byla nauczycielka, ktora juz na samym poczatku ostrzegala, ze jesli chce sie naprawde nauczyc jezyka to nie wolno mi nawet patrzec w strone uniwerku)!!!! tam czulam sie jak w szkole sredniej...do zaliczenia tysiace przedmiotow nie zwiazanych z nauczaniem samego jezyka, wiec na przylozenie sie i doskonalenie umiejetnosci jezykowych nie zostawalo juz wiele czasu! Jestem zadowolona ze swojej decyzji i nie zaluje! a kolezanka ktora tam zostala do dzis pluje sobie w twarz, ale dla niej juz teraz jest za pozno;)
MILENA9999

Postautor: Gość » 19 lut 2009, 14:26

Milena, wyjasnij mi proszę jedną rzecz: gdzie jest to kolegium, skoro nie na uniwersytecie? Na politechnice? Na AWF-ie? Bo nic nie rozumiem.
Gość

Postautor: sasha » 27 lut 2009, 13:56

NKJO są w róż…nych miastach, wystarczy, ż…e wpiszesz w Google. Jest to instytucja, która ma nad sobą jakiś uniwersytet, który sprawuje opiekę naukową. Świetne NKJO jest w Chełmie. Uniwersytetem opiekującym się i nadającym licencjat absolwentom tego Kolegium jest KUL (jest to jedyne NKJO KUL-u). Trzy lata temu chełmskie kolegium było na trzecim miejscu w rankingu NKJO w całej Polsce, a na pierwszym miejscu kolegiów województwa lubelskiego.
sasha

Postautor: Gość » 28 lut 2009, 17:09

No o to mi chodzi właśnie: NKJO to przecież… zawsze wydział uniwersytecki. Pytanie "NKJO czy uniwersytet" jest zatem źle postawione.
Gość

Postautor: ultra_2 » 04 mar 2009, 20:43

Studiuję germanistykę na uniwersytecie oraz anglistykę w NKJO. Według mnie college jest o niebo lepszy - nie tracisz czasu np. na proseminaria, które często trzeba wybrać na siłę, nie ma tak wielkiego nacisku na znajomość literatury (wiadomo - to,co najważ…niejsze i tak trzeba znać), historię itd., zato masz przedmioty typu psychologia,metodologia,leksyka, które są o wiele bardziej przydatne! W szkołach absolwencji college są zatrudniani z powodu ich pedagogicznego wykształcenia (ż…aden kurs pedagogiczny nie zastąpi praktyk i przedmiotów w nkjo)!
POLECAM NKJO!
ultra_2

Postautor: Gość » 17 kwie 2009, 23:41

Mam zamiar iść do NKJO ale nie chcę być w przyszłości nauczycielem, czy mogę liczyć ż…e znajde prace w innych instytucjach?prosze o odpowiedź
Gość

Postautor: Gość » 19 kwie 2009, 5:59

Liczyć moż…esz, tylko nie rozumiem, po co wybierasz się na bardzo specyficzne ZAWODOWE studia, skoro nie chcesz wykonywać zawodu, do którego przygotowują. Zamęczysz się metodyką - jak każ…dy, kto nie chce być nauczycielem.
Gość

Postautor: Gość » 19 kwie 2009, 18:48

"Liczyć moż…esz, tylko nie rozumiem, po co wybierasz się na bardzo specyficzne ZAWODOWE studia, skoro nie chcesz wykonywać zawodu, do którego przygotowują. Zamęczysz się metodyką - jak każ…dy, kto nie chce być nauczycielem."

To będzie mój drugi kierunek, jeśli się dostanę oczywiście;)Chodzi mi przede wszystkim o dobre poznanie i nauczenie się języka bo wydaje mi się ż…e taka znajomość zawsze się w ż…yciu przyda:)
Gość

Postautor: Gość » 20 kwie 2009, 3:18

Żeby dobrze poznać język, nie trzeba iść na studia.
Na nieinteresującym Cię kierunku zmarnujesz mnóstwo czasu i sił na naukę rzeczy Ci niepotrzebnych.
Gość

Postautor: Gość » 20 kwie 2009, 22:10

Nie trzeba iść na studia ale moż…na:) Od przybytku głowa nie boli, jeśli mi się nie spodoba to zrezygnuję po prostu.Ale dzięki za odpowiedź:)
Gość

Postautor: greenpoint » 21 kwie 2009, 23:17

Ja jestem studentką kolegium, na uniwersytecie nigdy nie studiowałam (czy na filogii angielskiej, jak tak wolicie), ale z tego, co słyszałam to na uniwersytecie nie ma już… czasu na poznanie języka, w kolegium sa przedmioty jak kurs (czyli praktyczna nauka języka angielskiego), pisanie, konwersacje czy gramatyka praktyczna. Ja jestem bardzo zadowolona z wyboru, bo chcę być nauczycielką i naprawde czuję się do tego zawodu przygotowana.
greenpoint

Postautor: Gość » 22 kwie 2009, 0:24

I znowu problem "kolegium vs. uniwersytet". Kto mi wreszcie wyjaśni, gdzie Wy macie te swoje kolegia, jak nie na uniwersytetach???
Gość

pytanko

Postautor: Andziula-1986 » 14 maja 2009, 17:20

a czy ktoś zorientowany w warszawskim UKKNJA mógłby powiedzieć jaki jest próg przyjęcia z nową maturą.... albo jaki był w zeszłym roku?
Andziula-1986

FILOLOGIAAAAAA

Postautor: eveelina » 16 maja 2009, 18:50

zupełnie nie rozumiem tych co twierdzą,ż…e na filologii nie ma praktycznych przedmiotów tylko historia, literatura i wg nich inne bzdury. NIEPRAWDA!! Sama skończyłam filologię, a nie NKJO i nigdy tego wyboru nie będę ż…ałowała. Na filologii jest więcej przedmiotów praktycznych niż… sobie student NKJO moż…e pojąc..Fonetyka, leksyka, gramatyka praktyczna, stylistyka, konwersacja, gramatyka opisowa, gramatyka kontrastywna, tłumaczenia, metodyka, językoznastwo itd..Nie ma czasu na nudy...Jest tego mnóstwo do tego owszem liter bryt i amer (ćwicz +wykłady), psychologia, pedagogika, kultura bryt i amer, historia bryt i amer itp. Jednym słowem wszystko!!! Jeśli ktoś chce się konkretnie nauczyć języka to polecam filologię!! Absolwent wszechstronnie wykształcony..., który moż…e uczyć w szkołach, ale nie tylko.Istnieją inne moż…liwości...Po NKJO masz tylko nauczyciela i to w bardzo okrojonym zakresie..Sama tam zaczęłam,przeraż…ona niskim poziomem zaczęłam filologię i serdecznie polecam;D
eveelina

Postautor: eveelina » 16 maja 2009, 18:59

powiem więcej..Miałam wykładowców po NKJO i filologii i poziom ich wiedzy to niebo a ziemia..Problemy z pronunciation podstawowych słów pojawiają się u absolwentów NKJO..co nawet my zwykłe szaraki na drugim roku byliśmy w stanie wyłapać;D Nie mówiąc o tym jak zapytasz się ich o coś z jakiejś innej dziedziny dajmy na to babka uczy Cię tłumaczeń a Ty jej zapytasz się coś z gramatyki, językoznawstwa albo historii to leż…y..;)
eveelina

Evelino, po prostu zle trafilas

Postautor: jaro82 » 11 cze 2009, 8:25

Przykro mi czytac toco piszesz. Ja mam doswiadczenia z filologia i nkjo. Mam wielu znajomych po filologii na uniwerkach i wierz mi, ze poziom ich wiedzy nie przerasta mojego (absolwenta nkjo i magistra filologii na uniwerku lodzkim). Powiem wiecej, myslicie, ze w nkjo nie ma przedmiotow z zakresu wiedzy ogolnej? Nie mozecie byc w wiekszym bledzie. Poza tym mialem wykladowcow zarowno po kolegiach, jak i po uniwerkach i niejednokrotnie ci pierwsi przerastali tych drugich, ale oczywiscie w odwrotna strone tez sie zdarzalo. Malkontenci sa wszedzie, wiec zapewne mialas to nieszczescie, ze na takich trafilas. Ja na studiach magisterskich nie moglem zdzierzyc pronunciation jednej z pan profesor, ktora na dodatek nie stosowala reported speech i pytan posrednich, a ona absolwentka kolegium nie byla.
jaro82

Postautor: konrad123 » 11 cze 2009, 18:36

Ja złoż…ę podanie i na Uniwersytet i do NKJO. Zobaczymy gdzie się dostanę i czy wogóle się dostanę? :stres: :P
konrad123

Postautor: karina:) » 13 cze 2009, 22:30

hej wszystkim!;) mam pytanko do osob studiujących geramnistyke na NKJO...czy jest naprawde tak trudno jak mowicie...bo mam zamiar tam zlozyc dokumenty ale boje sie ze moge nie dac sobie rady...:/ czekma na odpowiedzi :)
karina:)

Postautor: Gość » 26 cze 2009, 23:33

to zależ…y na czym ci zależ…y, na uniwerku uczą "o języku", a w nkjo uczą języka, jak wolisz więcej czasu poświęcić na teorie to wybierz uniwerek, ale jeśli zależ…y ci na biegłym posługiwaniu się językiem obcym to zdecydowanie polecam nkjo jako jego absolwentka, na uniwerku i tak wylądujesz na studiach magisterskich.
Gość

Re: FILOLOGIAAAAAA

Postautor: Gość » 26 cze 2009, 23:38

eveelina pisze:.Po NKJO masz tylko nauczyciela i to w bardzo okrojonym zakresie..Sama tam zaczęłam,przeraż…ona niskim poziomem zaczęłam filologię i serdecznie polecam;D

Kochana kto ci powiedzial, ze po nkjo mozesz zostac tylko nauczycielem? Zapewniam cię, ż…e obecnie ogromny procent absolwentów tych szkół wybiera inne zawody i radza sobie w nich znakomicie, co więcej pracodawcy wybierają chętniej absolwentów tych właśnie szkół, bo ogólnie wiadomo, ż…e znacznie lepiej radzą sobie oni z uż…yciem języka obcego w praktyce, co to kogo obchodzi, ż…e na uniwerku miałaś 5 z g. opisowej jak nie potrafisz się wysłowić?
Gość

Postautor: iilloonnaa » 27 cze 2009, 5:08

czy większą wiedzę ma osoba po nkjo czy po filologii? nie warto się kłócić bo chyba wiadomo, ż…e zależ…y to od studenta - jeśli chce się nauczyć to się nauczy bez względu na to czy tu czy tam.

Osobiście uważ…am, ż…e nkjo mają ograniczony poziom do nauki praktycznej i przygotowania do zawodu nauczyciela - ale taka jest jego rola.

ja wybrałam filologię i nie ż…ałuję - przedmioty o których była już… mowa - jak historia literatury czy kulturoznawstwo - oprócz przyjemnej wiedzy uczą mnóstwa słownictwa. dla wielu studentów jest to łatwa leksyka - nowe słowa powtarzane stają się tak proste jak you are; she is.

jeśli chodzi o fonetykę - nie wiem czy jest taki przedmiot w nkjo, ale osoby, które tam studiują niestety rzeczywiście robią błędy fonetyczne i to znaczne.

tak więc trudny wybór. z mojej strony ambitniejszych studentów zachęcam do studiowania filologii angielskiej - jeśli uczysz się języka naucz się go dobrze i poznaj jego kraj - nawet kevin aiston choć nie Polak zna historię naszego kraju i my to doceniamy. Co więcej każ…dy DOBRY anglista wam powie, ż…e nie liczą się tylko zasady stosowania języka, ale również… wiedza na temat kraju. To jest to samo co z tłumaczeniami - nie wystarczy znać języka aby przetłumaczyć tekst bo wtedy tłumaczysz na "trzeci język". Jeśli chcesz prawidłowo przetłumaczyć zdanie musisz być świadomy jego historii, kultury, rodzaju oraz odbiorcy, dla jakiego tłumaczysz. ("Successful Polish - English Translation" by Aniela Korzeniowska - wykładowca w Instytucie Anglistyki Uniwersytetu Warszawskiego; Piotr Kuhiwczak - wykładowca w Centre for British and Comparative Studies, University of Warwick.)

osoby, które chcą być tylko nauczycielami suchej wiedzy - jaką zresztą należ…y przekazać uczniom - bo tak obejmuje program - zachęcam do nauki w nkjo
iilloonnaa

Postautor: aguutek » 07 lip 2009, 15:52

Witam. Złoż…yłam papiery w tym roku na PWSZ w Chełmie na filologie angielska i do NKJO Chełm. w obu sekretariatach dostałam odpowiedź ze nie powinno być problemów z dostaniem się. Bede musiała potwierdzić PWSZ bo w NKJO jest późny termin rady rekrutacyjnej. ale jeśli napeawde dostane się do NKJO z pewnoscią zrezygnuje z filologi. nie wiem jeszcze czy chce być nauczycielem ale takie zdolności napewno sie przydadzą. potem zawsze magisterke moge sobie zrobic z tłumaczeń albo czegos innego.

znam również… wiele osób uczących się w NKJO i sa zadowoleni. mówią ze najwiekszy problem jest z gramatyką opisową. ale do odważ…nych świat należ…y. Podoba mi sie róż…wnież… atmosfera jaka panuje wśród studentów i wykładowców. mam nadzieje ze to jest dobry wybór. Pozdrawiam.
aguutek

PNKJO i Wyż…sza Szkoła w jednym :)

Postautor: karm ela » 07 lip 2009, 16:43

moż…na i tak i tak :)
WSEH i PNKJO w Krakowie prowadzą nowatorskie zajęcia - polecam sprawdzenie działania takiego systemu - college.pl
karm ela

nkjo HELP! rozumienie lekcji..

Postautor: alexis19 » 18 sie 2009, 21:09

ja mam taka watpliwosc: czy szybko idzie zalapac lekcje na NKJO?? wybieram sie do Wrześni i mam obawy ze nie dam rady sobie z tym np...

I czy ksiazki, jesli sa(slyszalam ze wiecej kserowek) to czy sa drogie ??

A ta gramatyka opisowa- co za nia sie kryje ?

jesli jakas mila osoba studiujaca to chciala mi pomoc, to moj e-mail : hela147@op.pl

z gory dziekuje!
alexis19

Postautor: beagot » 26 sie 2009, 20:31

:hahaha:
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, 0:36 przez beagot, łącznie zmieniany 1 raz.
beagot
newbie

.

Postautor: kasiulka_29 » 06 wrz 2009, 20:05

Prosze o odp na jedno nurtujace mnie pytanie...;)
czy jezeli licencjata zrobie w NKJO a pozniej na magisterke pojde na uniwerek to czy bede miec takie same uprawnienia jak ten co studiowal tam cale 5 lat? Bede mogla wykonywac to samo co po uniwersytecie? Chodzi mi o to ze wiadomo po kolegium po 3 latach moge zostac tylko nauczycielem a po uniwerystecie teoretycznie mam wieksze uprawnienia, ale czy jak dorobilambym te2 lata na uniwer,czy zyskam to samo?
z gory dzieki za odp
kasiulka_29

Postautor: beagot » 07 wrz 2009, 18:07

kasiulka_29 : mnóstwo jest tematów gdzie ludzie o to pytają, wystarczy trochę poszukać a znajdziesz odpowiedź. a i przede wszystkim nkjo nie wydaje tytułu licencjata bo nie ma do tego uprawnień - ludzie zapamiętajcie to sobie!!!!!! :P
beagot
newbie

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 5:57

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricatorjuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken