to, co zwykle-licencjat

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

to, co zwykle-licencjat

Postautor: out_of_good_names » 25 wrz 2009, 0:39

bradzo proszę Was o pomoc. właśnie zmieniono mi promotora i automatycznie mój temat, materiały etc. z językoznastwa "poszły się paść"- mam napisać z metodyki, a temat podać dosłownie na dniach, w dodatku okazało się, ż…e przeciez taka praca ma zawierać badania. proszę Was o odpowiedź na parę pytań:

-mnemonic teqniques- pojawiły się już… na forum- czy warto ? koncept dość stary- czy jest do tego litearatura w miarę nowa(nie starsza niż… 10 lat)? wreszcie czy takie zagadnienia jak memory -definition+(implicit, long-term, working etc.), mental lexicon, memory effects (self-generation etc) są odpowiednie do teorii? czy moż…na by temat ująć jako memory startegies in elt lub strategies increasing retention of vocabulary? do memory techniques zaliczają się i applying images, sounds, actions- brzmi to jak learning styles, czy taki temat nie bedzbyt szeroki nawet po określeniu grupy wiekowej? jak mógłby wyglądać plan?

- discipline- wygląda na fajny temat, chociaz jakoś nie wiem jak moż…na zrobić do niej badania?

- widziałam gdzieś temat "the role of the teacher in elt" brzmi to miło, ale chyba zbyt szeroko? czy do tego podciągają się humanistic teaching, overcoming inhibitions czy to już… osobne działki?

-czy wybierając multiple intelligences moż…na skupić się tylko na jedej? i czy wytarczyło by do tego liteartury?

który z tych tematów najlepiej wybrać? wybaczcie, ż…e tyle tego, ale niestety na pomoc promotora zbytnio nie mogę liczyć, a nie chcę się wpakować w coś bezadziejnego, dziekuję bardzo za wszystkie rady, sugestie, opinie.

ps. wiem, ż…e to utopijna wizja, ale czy nie istnieje moż…e ebook Metodyki Komorowskiej?
out_of_good_names
newbie

Re: to, co zwykle-licencjat

Postautor: xeo » 03 paź 2009, 19:56

1. Literatura do mnemonic techniques jest. To co do części teoretycznej opisane zostało w innym wątku. Poszukaj. Twój hasła do teorii też… pasują.

2. Dyscyplina - ankieta/obserwacje.

3. The role of the teacher nie jest tematem szerokim. To co ma się znaleźć w części teoretycznej zostało opisane w innym wątku. Poszukaj. Przezwyci꿅anie zahamowań jako nauczyciel pasuje do teorii.

4. Jeden typ inteligencji to za mało ż…eby o nim pisać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby badania skupiały się na jednym. Trzeba to tylko jakoś dobrze wymyślić.

5. Metodykę Komorowskiej znajdziesz chyba w każ…dej bibliotece.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Re: to, co zwykle-licencjat

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 17:38

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
инфоjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken