Ostatni miesiac spedzilam na czytaniu literatury na temat jezyka kobiet i jezyka mezczyzn. Liczylam, ze temat mi sie w koncu wyklaruje i ze nakresle wstepny plan pracy, ale jestem juz tylko coraz bardziej zagubiona...
w mojej mgr chce zawrzec nastepujace kwestie:
- the way women are taught to speak (i.e. being polite and submissive - jesli dziewczynka mowi "ostro", w chlopiecy sposob, wyszydza sie ja, natomiast w doroslym zyciu i tak musi sie do tego uciekac, by traktowano ja powaznie)
- the way women are spoken of (i.e. women in language, both Polish and English) - czyli grammatical gender, Mrs vs. Ms, polski rodzaj niemeskoosobowy, zenskie wersje nazw profesji (filolog vs. filolozka)
- male and female different conversational styles and habits (men's being competitive and women's being cooperative) being the cause of conflicts and misunderstanding each other (tutaj chcialabym napisac dosc sporo na temat tego jak nabyte w dziecinstwie w "same-sex groups" wzorce kowersacyjne sprawdzaja sie, dopoki rozmawia sie w obrebie wlasnej plci, podczas gdy w przypadku rozmowy kobiety z mezczyzna pojawiaja sie nieporozumienia na plaszczyznie komunikacji werbalnej i niewerbalnej)
To tyle. Nie jestem tylko pewna, czy to sie wszystko trzyma kupy i czy da sie z tego stworzyc w miare spojna calosc. Please help