Krótkie teksty bądź pojedyncze zdania, które nie są zadaniem domowym.
Postautor: Visitor » 30 cze 2005, 10:29
1. jest wiele sposobow< mozliwosci> na zrobienie tego
2. wybieralismy sie do ciebie ale zadzwonila mama i moze to spotkanie przelozymy na inny dzien
3. wszystkie wazne decyzje podejmujesz sam, czasem bylo by milo zapytac innych o opinie
4. zawsze jestes bezwzglednie przekonany o swojej racji
-
Visitor
-
Postautor: Visitor » 30 cze 2005, 16:54
1. there are numerous ways to do it (lub ways to have it done lub in which it can be done)
3. You make all the significant/important/major decisions by yourself (lub on your own), it would be nice/kind of you to consult (the?) others.
-
Visitor
-
Postautor: Visitor » 30 cze 2005, 16:54
3. Mozna tez napisac tak:
You are making all the ...
(wtedy jest efekt narzekania na taki tryb dzialania)
-
Visitor
-
Postautor: Visitor » 01 lip 2005, 13:26
a co z czwartym zdaniem? nikt sie nie podejmuje?
You're always totally convinced that you're right
You keep on being totally convinced that you're right
is it acceptable?
-
Visitor
-
Postautor: Visitor » 01 lip 2005, 13:54
1. there are numerous ways of doing this ( lub it)
2. We were on our way to you when mother called, perhaps we can put off our meeting until another day
3. You are making all the important decisions by yourself, it would be nice of you to sometimes consult (the?) others.
4. You are always totally convinced that you are right
-
Visitor
-
Postautor: Visitor » 01 lip 2005, 23:38
you cannot say until another day..another means additional, one more so another day means one more day.
i think it would be better to omit the adverbial phrase as it seems clumsy. the verb put off itself suggests that sth is arranged to happen at a later date.
We were going to reach you BUT the mum called, so what about putting this meeting off?
-
Visitor
-
Postautor: Visitor » 02 lip 2005, 18:12
Zamiast "we were going to reach you" napisałabym "we were going to visit you", albo "we were on our way"- zależ
y, czy skończyło się na zamiarze, czy osoby zainteresowane były już
w drodze. W epoce telefonów komórkowych jest to całkiem moż
liwe. "Reach" to bardziej skontaktowac się, niż
dojechać.
Przed "mother" (mum) nie moż
na dawać THE.
-
Visitor
-
Postautor: Visitor » 02 lip 2005, 22:18
rozwazalam mozliwosc 'we were going to visit you' ale tu wyraznie jest mowa o tym ze odwiedzic, a w zdaniu oryginalnym jest: wybieralismy sie do ciebie- nie ma tu mowy o tym gdzie ta osoba jest dlatego mi to nie pasowalo. reach jest moim zdaniem jak najbardziej trafne, no jezeli jestem w bledzie to podaj jakis przyklad.
no ja ci podaje prosciutkie zdanie z cambridge dictionary: reach=to arrive or to come / He reached my house at ten o'clock.
po co ta aluzja o telefonach komorkowych? zeby zaszpanowac intelektem???
no jezeli z kolei napiszesz we were on our way, to co dalej? co proponujesz bo ja bym napewno nie napisala 'we were on our way to you' bo to bardziej polskawo brzmi, wiec???? mnie nic o glowy nie przychodzi..a trzeba przeciez pamietac o tym by nie zmieniac sensu zdania w oryginale!!!! bo tak to my sobie mozemy wszystko przerabiac i parafrazowac wedlug uznania.
co do matki to masz racje! mea culpa! powinno byc bez rodzajnika.
pozdrawiam
-
Visitor
-
Postautor: Ewa » 04 lip 2005, 13:31
Ale moż
na powiedzieć 'other day' i to oznacza inny, nie dodatkowy.
Spotkanie moż
na przenieść na inną godzinę, inny dzień, inny tydzień, miesiąc... więc warto nie zmieniać sensu i napisać na inny dzień.
Ponadto przełoż
yć spotkanie to raczej postpone niż
put off.
proponuję ... maybe we can postpone our meeting to any other day?
-
Ewa
- newbie
-
Postautor: Visitor » 04 lip 2005, 16:09
Kochana i tu sie mylisz..., prosty przyklad z Cambridge International Dictionary of English: The meeting has been put off for a week. Put off i postpone to synonimy, z czego postpone jest bardziej formalne. Kontekst jest nieformalny wiec postpone nie jest tu raczej na miejscu. Perhaps we could postpone- tak by bylo formalnie
mam nadzieje ze nie konczylas anglistyki! a jezeli tak to gdzie maja taki niski poziom?
-
Visitor
-
Postautor: vlord » 24 kwie 2022, 3:07
-
vlord
- The One Whose Name Cannot Be Spoken
-