Przedmioty uniweryteckie pomoż…cie przetłumaczyć!

Krótkie teksty bądź pojedyncze zdania, które nie są zadaniem domowym.

Re: Przedmioty uniweryteckie pomoż…cie przetłumaczyć!

Postautor: Visitor » 18 paź 2005, 23:25

Proszę o pomoc w przetłumaczeniu na j. angielski następujących wykładów.
Poproszono mnie o przetłumaczenie nazw wykładów z polskiego na język angielski.. Sam słownik niewiele tu pomoż…e. Licż…ę na pomoc ż…yczliwych osób.
Chodzi o:
ogólna metodologia nauk, podstawowe zagadnienia z filozofi, logika formalna z elementami semiotyki, praktyki śródroczne i ciągłe, etyka ogólna i szczegółowa, psychologia rozwojowa, metodyka pracy naukowej, filozofia nauczania i wychowania, biomedyczne problemy małż…eństwa i rodziny z elementami seksuologii, metody badań psychologiczno-pedagogicznych, lektorat, psychologia starzenia się i umierania, zagadnienia moralne małłż…eństwa i rodziny, psychologia rozwojowa dzieci i młodzież…y, wychowanie fizyczne, prawo rodzinne, wychowanie estetyczne, wybrane zagadnienia z .....
JP
Visitor

Postautor: Visitor » 19 paź 2005, 4:59

Hehe spoko pytanko, ja studiowalem w Stanach ale tutaj przedmioty tak sie nie nazywaja, czyli tlumaczenie doslowne niewiele bedzie znaczylo dla czytajacego. Np. podstawowe zagadnienia z filozofi mozna przetlumaczyc jako Basic topics of philosophy ale na universytecie napewno bedzie sie nazywac Philosophy 101 albo Introduction to Philosophy. Wiec nie wiem czy chcesz tlumaczenia doslowne czy zrozumiale haha.
Ogolna metodologia nauk - General methodology of teaching - Methodology
Podstawowe zagadnienia z filozofi - Basic topics of philosophy - Philosophy
Logika formalna z elementami semiotyki - Formal logics with elements of semiothics - Logic
Etyka ogolna i szczegolowa - Etics, general and detailed - Etics
psychologia rozwojowa - psychology of growth - psychology
wychowanie fizyczne - gymcastics

nie chce mi sie juz myslec, zreszta te przedmioty nie istnieja pod tymi nazwami. Najczesciej masz nazwe klasy i numer , a pozniej opis ( dosc dlugi tekst) ktory opisuje klase. Pomecz sie troche
Visitor

Postautor: Visitor » 29 paź 2005, 21:30

wychowanie fizyczne to pe -physical education
gymnastics to gimnastyka
Visitor

Postautor: Visitor » 03 lis 2005, 14:08

Chciałbym zauważ…yć, ż…e tu chodziło o nazwy wykładów, a nie przedmiotów. To chyba róż…nica, prawda? M/w taka jak między nazwami kanałów telewizyjnych a tytułami filmów.
Visitor