Ja do reklam nic nie mam, jest to oczywiste, ż
e jest to źródło utrzymania serwisu. Tylko jest jeden warunek, który zresztą odnosi się do każ
dej strony - jeśli się ma ładować ona kilkadziesiąt sekund, to co mniej cierpliwi tudzież
zdeterminowani ludzie będą sobie 'odpuszczać'. Niemal codziennie przeglądam wiadomości np. na Onecie i nie występuje tam praktycznie problem 'gapienia się' w pustą stronę i czekania, aż
się coś pojawi. Gdyby się mulił, korzystałbym z Interii albo oglądał wiadomości w TV. Wiem, ż
e skala trochę inna, ale zasady funkcjonowania na konkurencyjnym rynku są jednakowe w obu przypadkach.
Co do klikania w bannery, to przynajmniej dla mnie jest dość oczywiste, ż
e nie klikają w nie ludzie, którzy nie są zainteresowani reklamowanym produktem, tak jak po każ
dej emisji w TV reklamy bananów za 1,50 nie każ
dy zasuwa od razu do Biedronki
Podstawą powinna być wg mnie opłata za emisję reklamy, bo właściciel portalu, poza naprawdę perfidnymi przypadkami, w których reklama 'przypadkowo' klika się 90% oglądających, ma dość niewielki wpływ na to, czy ktoś w reklamy będzie klikał (zwłaszcza jak reklamują badziew).
Podsumowując, oglądanie reklam - tak, podejście w stylu 'kliknij dobry człowieku w Pajacyka' - nie (mówimy o usługach komercyjnych, porównanie do Pajacyka ma tylko zobrazować schemat myślowy). Jak się nie będzie opłacać, to moż
e być dostęp płatny, przy czym nie moż
na zakładać, ż
e wtedy będzie się opłacać (w końcu nie każ
dy biznes wypala). A tak na marginesie, to z samej emisji reklam np. wortale finansowe też
nie były w stanie wyż
yć (zwłaszcza będąc "dymanym" przez pośredników "banerowego biznesu") i już
kilka lat temu musiały poszukać dodatkowych źródeł finansowania, więc moż
e trzeba w tym kierunku myśleć.