Dlatego na bazie algorytmu Supermemo zrobiłem sobie własny program. Definicje pobieram i przetwarzam z sieciowych słowników, później to jeszcze edytuję i ew. uzupełniam o definicje i przykłady z innych słowników. Od SM odróż
nia więc go to, ż
e definicje są kompletne (uwzględnione są wszystkie lub większość znaczeń) i do każ
dej jest zwykle kilka przykładów, w których dane słowo jest ukrywane w trybie testowania, więc moż
na kontekstowo dopasowywać właściwe słowo spośród kilku bliskoznacznych. No i dodaję te słówka, na które się natknę np. oglądając TV lub czytając teksty (wtedy nawet po kilku latach się kojarzy, gdzie się dane słowo spotkało!).
Czy aby napewno napisałeś własny program? Czy tylko własna bazę do SM? Jeśli to jest program, to jestem pewny, ż
e bardzo kiepski.
SuperMemo oprócz włanych baz, co do których mozna mieć róż
ne opinie, nie wszystkie sa złe i nie wszystkie bardzo dobre, ma również
wewnętrzne oprogramowanie pozwalające tworzyć własne bazy, które mogą spełnić najtrudniejsze nawet wymaganai.
Jak dla mnie w porównaniu z SM - niebo a ziemia. Na supermemo.net raz się zapisałem na te phrasale darmowe, to poraż
ka po prostu. Moż
e dla ludzi na poziomie początkującym to jest fajne, ale dla zaawansowanych raczej mało rozwijające.
Takiego samochwalstwa jeszcze na ż
adnym forum nie spotkałem.
Takż
e polecam pisanie własnego programu, dostosowanego do indywidualnych potrzeb :-) Sprzedawać dostępu nie mogę (choć pewnie zarobiłbym krocie), bo nie mam praw autorskich do większości definicji i przykładów
(pochodzących z uznanych słowników).
Stanowczo nie radzę pisania własnego programu. Autor cytowanego postu pisze o nim ale podał jego adresu, z którego mozna by było ściągnąc ten program. Bez superwspaniałych baz. Pisze o prawach autorskich do danych, jestem przekonany, ż
e do samego programu też
nie ma praw.
Na stronie
www.ang.pl jest moja baza supermemo stworzona na podstawie idomów, frazali i słownictwa biznesowego znajdujących sie na tej stronie. Również
nie miałem praw autorskich do tych danych. Ale miał je autor strony Lukar i właśnie on tę bazę tam udostępnia. Na stronach
www.anglista.org i
http://www.angielski-online.pl/ jest kilka moich baz, powstałych na podstawie danych, które również
do mnie nie należ
ą, ale umieściłem je tam informując o tym ich autorów. Niestety sa to bardzo małe, demonstracyjjne tylko bazy. Każ
dy inteligentny uż
ytkownik moż
e rozwijać je do woli. Małointeligentny będzi pisał programy "lepsze od SuperMemo" i anonimowo się nimi chwalił.