praca jako lektor

Opinie i komentarze nt. szkół językowych.

Re: praca jako lektor

Postautor: Visitor » 26 sie 2006, 14:35

Witam wszystkich. Mam pytanie, moż…e troche banalne dla niektorych i smieszne..
Zostalam zaproszona na rozmowe w szkole jezykowej gdzie ubiegam sie o prace jako lektor j. ang.. niestety jest to moja pierwsza rozmowa w ż…yciu i chcialabym sie zapytać o co mogą na takiej rozmowie pytac? Jakie pytania typowe i nietypowe moga zadac. Jak rozmowa wyglada? Czy jest to raczej luzna rozmowa czy cos w stylu egzaminu? Bardzo prosze o pomoc
z gory serdecznie dziekuje
pozdrawiam
Visitor

Postautor: xeo » 26 sie 2006, 15:24

Wszystko zależ…y od polityki danej szkoły. Mogą dać test, mogą pytać ustnie o doświadczenie, metody pracy i takie tam, jeśli będzie metodyk to mogą pytać o problemy metodyczne, a nawet kazać ułoż…yć plan lekcji dotyczacej np. Present Perfect (czasem zapraszają native speakera na ustny), czasem wymagają lekcji pokazowych, czasem wszystko naraz. Czasem o nic nie pytają tylko każ…ą wypełnić formularze. Przygotuj sie na standardowe pytanie ile chcesz zarabiać (od tego moze zalezec Twoja praca - niestety). Jeśli biorą lektorów z "łapanki" to nie będzie problemów, jeśli się cenią to będzie dokładna weryfikacja.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: Visitor » 26 sie 2006, 20:35

dziekuje za odp:)
moze to glupie pytanie ale ile poczatkujacy lektorzy zarabiaja?
podawac to w formacie iles tam zl na godzine czy jak?
Visitor

Postautor: xeo » 26 sie 2006, 21:15

Tak, przelicznik zł/godziny (lub minuty)
Ile zarabiają to ja nie wiem, bo to znów zależ…y od szkoły czy wynagradza wszystkich tak samo czy "nowi" mają duż…o mniej. Jak sie wycenisz nisko to się ucieszą, jak wysoko, a dasz plamę to Cię wyśmieją, z kolei jeśli wycenisz się wysoko i bedziesz tego warta w ich oczach to pewnie zapłacą. Trudno dać jednoznaczną odpowiedź, bo jeż…eli ich nie interesuje Twój poziom i biorą każ…dego kto np. podejmie się pracy za niską stawkę (bo przecież… firma musi zarobić) to... zresztą wiadmo o co chodzi, mogą Ci zaproponować śmiesznie niską stawkę i albo bierzesz albo nie, zawsze znajdą się inni na Twoje miejsce.
Zależ…y jakimi kryteriami się kierują i jaką politykę prowadzą w stosunku do lektorów.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl