jak zapamietac slowka?

słówka, kolokacje, phrasal verbs, idiomy, slang, przysłowia

Re: jak zapamietac slowka?

Postautor: Visitor » 20 paź 2006, 8:01

jak w temecie czyli jak zapamietujecie slowka w efektywny sposob.. ucze sei obcego jezyka ale nie potrafie zapamietac slowk. mam ksiaze skladajaca sie z 20lekcji i w kazdej jest ok 200 nowysch slowek. jak to wszystko zapamietac zeby nie zzapomniec :)
Visitor

Postautor: illi » 20 paź 2006, 8:53

pierwsze co przychodzi mi do glowy: rozloz sobie material tak zeby nie bylo tego za duzo na dany dzien/tydzien. wazne jest aby nie stawiac tak bardzo na ilosc ale na jakosc, czyli lepiej nauczyc sie mniej ale na trwale, porzadniej, niz jakbys mial/a zaraz pozapominac, pomieszac wszystko etc.

poza tym, jesli w danym tekscie (choc nie wiem jak dlugie sa te teksty) jest az 200 nowych slowek to podejrzewam ze jest to za wysoki poziom po prostu. moze zacznij od tekstow w ktorych rozumiesz troche wiecej.

natomiast sama nauka slowek to bardzo indywidualna sprawa, najlepiej jest, moim zdaniem, wyprobowac kilka sposobow nauki i poczuc w czym czujemy sie najlepiej. wazne jest zeby zaczynajac uczyc sie pewnej grupy slowek powtarzac ja najpierw czesciej(codziennie, potem np. co tydzien), pozniej coraz rzadziej (np. po miesiacu) ale nadal powtarzac po dluzszych okresach czasu tak zeby byly zapamietane na trwale.

to tyle na razie, moze pozniej przyjdzie mi cos jeszcze do glowy
pozdrawiam
illi
greenhorn

Postautor: hazy » 20 paź 2006, 10:09

Wielkie dzieki

te 200 slowek to jest w calej lekcji a pozatym to moze prawie ze 100 jest mi juz "troche" znana.
mysle ze bede je powtarzac codziennie przez tydzien a nastepnie nastepna lekcaj i po zrobieniu 4 generlana powtorka. tylko pytanie co tzn powtarzac codzinnie przerobic wszystkie raz czy powtarzac przez godzine nawet w momenice jak powtorki juz ida bezblednie?

pozdrawiam

PS wyslam ten odpowiedz poraz trzeci i mam nadzieje ze nagle sie nie pojawia wszystkie trzy :)
hazy
newbie

Postautor: illi » 20 paź 2006, 10:38

moim zdaniem, powtorki nalezy robic na pewno dotad az odtworzenie wszystkich slow nie stanowi problemu. np.(to jest tylko jedna z mozliwosci): masz np. zestaw 100 slowek, codziennie powtarzasz ten zestaw przez tydzien, potem po 1 tygodniu, potem np. po 2 tygodniach, potem po miesiacu, potem po pol roku, potem po roku. ale jesli sa jakies slowka ktore stanowia problem, nie chca jakos wejsc do glowy to poswiecilabym na nie dodatkowo wiecej czasu.

milej nauki. pozdrawiam
illi
greenhorn

Postautor: xeo » 20 paź 2006, 16:36

Moż…esz też… kupić/robić fiszki, naklejać karteczki w pokoju, ustawić sobie słówka w opisie z gg, założ…yć zeszycik, kupić supermemo, kupić słownik Collinsa z testerem, profesora henrego - słownictwo, zastosować metodę retranslacji, moż…esz skorzystac z systemu nauki słownictwa na angielski.edu.pl oraz ze słówek na sms. Waż…ne, ż…eby uczyć się krócej, a częściej. I lepiej ucz się słówek w kontekście, a nawet całych zdań na pamięć, wtedy lepiej się utrwali, niż… wkuwanie listy słów z góry na dół.

Pozdrawiam
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: bejotka » 20 paź 2006, 23:53

jak w temecie czyli jak zapamietujecie slowka w efektywny sposob.. ucze sei obcego jezyka ale nie potrafie zapamietac slowk. mam ksiaze skladajaca sie z 20lekcji i w kazdej jest ok 200 nowysch slowek. jak to wszystko zapamietac zeby nie zzapomniec :)

Nie wiem co to za książ…ka, rzadko ilość nowych słówek w jednej lekcji podręcznika przekracza 30. Pewnymi wyjatkami są tu kursy Dr Krzyż…anowskiego First Steps in English, The Next Steps to English i Angielski w 3 miesiące. Ale załozeniem ich autora jest to, ż…eby student nauczył się 80-120 słów/wyraż…eń i póxniej doskonalił ich znajomość w innych ćwiczeniach.

W Twoim podręczniku pewnie każ…da lekcja jest podzielona na kilka sekcji, a wszystkie słówka do tych sekcji są wypisane w jednym bloku.

Ucz się ich częściami, rób fiszki, na których z jednej strony będzie słówko angielskie i angielskie zdanie z jego zastosowaniem, a na drugiej - znaczenie polskie słówka i przetłumaczone na polski zdanie przykładowe. Zrób 20 takich fiszek i ucz ais z nich do skutku. Rób też… to co radzi Xeo, ucz się nie tylko znaczenia słówka, ale ryj na blachę przykładowe zdanie.

Po wykuciu tych wszystkich słówek, odłóż… 10 fiszek z najlepiej zapamietanymi słówkami, dopisz 10 kolejnych i kuj jak wyż…ej itd, itp.

Moż…e się tak zdarzyć, ż…e jakieś trudniejsze słówko bedziesz przerabiał 3, 4, a moż…e nawet 10 razy i o to właśnie chodzi.

Zawartość odłoż…onych fiszek wprowadzaj do bazy SuperMemo i ucz się z tej bazy codziennie. Na stronie www.anglista.org znajdziesz ebook Pawła Wimmera, który pomoż…e Ci w tworzeniu takiej bazy. Tam też… znajdziesz program SuperMemo 98, z którego moż…esz korzystać jesli nie masz wersji komercyjnej.

Pamietaj tylko osoby bardzo dobrze znające język angielski moga się uczyc 100 i wiecej słowek dziennie. Ty też… będziesz mógł uczyć się tyle, po zdaniu CPE na "A".
BJK
bejotka
fellow

Postautor: vlord » 11 cze 2022, 9:17

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken