proszę o pomoc-magisterka językoznawstwo

anglistyka, lingwistyka, NKJO, prace magisterskie, prace licencjackie, uczelnie

Re: proszę o pomoc-magisterka językoznawstwo

Postautor: kika2 » 18 kwie 2007, 19:10

Witam wszystkich! Moż…e ktoś mógłby mi pomóc, chcę wrócić od paż…dziernika na studia bo miałam 2 lata przerwy. Muszę wymyśleć jakiś temat pracy magisterskiej i nie mam pomysłu, chciałabym pisać z językoznawstwa. Na początku planowałam pisać o idiomach ale jak odwiedziłam tą stronę widzę ż…e nie tylko ja. Moż…e ktoś ma jakieś pomysły?? będę bardzo wdzięczna za wszelkie koncepcje i wskazówki.
kika2
newbie

Postautor: xeo » 19 kwie 2007, 20:19

Wszyscy sie uparli ostatnio na te idiomy :) a co Cię interesuje ? Zrób analizę idiomów w ustnych/pisemnych wypowiedziach uczniów np. szkoły średniej albo np. w wypowiedziach speakerów BBC/CNN. Albo o zapoż…yczeniach z j. angielskiego w wypowiedziach naszych polskich uczniów, ludzi ekranu itp. Moż…e być ?
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: kika2 » 19 kwie 2007, 20:52

Na początku ogromne dzięki za odpowiedż… i sugestje napewno poszperam i poszukam info na ten temat. Wiem właśnie ż…e wszyscy ostatnio męczą te idiomy jak przeglądałam pytania o tematy z językoznawstwa troche tego było. Myślałam też… dziś o metaforach lub kolokacjach ale niestety konkretnie sformułowanego tematu jeszcze nie mam, mam nadzieje ż…e mnie oświeci. Gdyby coś jeszcze wpadło Ci do głowy napisz proszę:) będę bardzo wdzięczna.
kika2
newbie

Postautor: xeo » 19 kwie 2007, 21:40

Nie no... napisałem posta i mi się kliknęło przypadkowo w reklamę i z posta nic nie zostało :/

jeszcze raz w skrócie...

mogę pomysły podsuwać bez końca, ale tutaj chodzi o to wokoł czego ta praca ma sie kręcić, co cię interesuje, metafory były np. tutaj
http://www.angielski.edu.pl/Forum_12567 ... a_mgr_help

wszystkie te idiomy, metafory i kolokacje to nie sa raczej latwe tematy bo bibliografia raczej skapa zeby stworzyc coś wiekszego, trzeba miec dobry pomysl zeby z niczego zrobic coś, mysle ze sa latwiejsze tematy z jezykoznastwa takie jak false friends, modale (wyrazanie obligation, permission, prohibition itd.), coś kontrastywnego moż…e, coś powiązanego z przyswajaniem itp. itd.
xeo

Postautor: kika2 » 06 maja 2007, 12:10

Dzięki xeo za wszystkie sugestie, co do modalnych to pisałam pracę licencjacką ale z metodyki ale materały mogłyby być przydatne. Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę czy mógłbyś mi podpowiedzieć czy moż…na coś sensownego wymyśleć z dowcipami po angielsku lub z przysłowiami angielskimi, jak i czy w ogóle moż…na to jakoś ugryść ze strony językoznawstwa? Wydaje mi się ż…e te dowcipy to mogłoby być coś ciekawego a co ty sądzisz da się coś z tym pokombinować?
kika2
newbie

Postautor: xeo » 06 maja 2007, 23:37

Jeśli chodzi o dowcipy to moż…e jakiś "język ironi" "humor werbalny" "sposoby wyraż…ania emocji/humoru w dowcipach", "humor/dowcip w reklamie", dwuznaczność/wieloznaczność słów w dowcipach (jako klucz do zrozumienia) itp.
Przysłów bym nie ruszał chyba, ż…e masz jakiś ciekawy pomysł i co waż…niejsze bibliografię.
xeo

Postautor: vlord » 13 cze 2022, 0:38

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
инфоjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken