Wymowa

Pytania i wątpliwości nt. wymowy angielskiej, akcentów, fonetyki itp.

Re: Wymowa

Postautor: Visitor » 03 cze 2007, 10:34

Chciałbym się dowiedzieć gdzie moż…na znaleźć słownik w którym moż…na zobaczyć wymowę np. work - pracować - łork. Czekam na odpowiedź. Pomóż…cie!!!
Visitor

Postautor: morganx » 03 cze 2007, 11:15

np. www.dictionary.cambridge.org
a tu moż…esz usłyszeć poprawną wymowę www.webster.com
morganx
junior fellow

Postautor: kosir bttg » 21 sty 2008, 22:34

1)Ściągnij sobie ściągnij sobie 60 dniową wersję demonstracyjną ze strony www.expressivo.com. ( wybierz głos Jennifer). Będzie działać przez 60 dni.Program zwany jest osobistym lektorem gdyż… potrafi odczytywać teksty na głos w jak na razie 3 językach.

2) Stwórz własne nagrania za pomocą tego wspaniałego programu

-napisz zdania ze słowem którego chcesz się nauczyć (polecam zdania gdyż… łatwiej nauczyć sie słów w kontekście-jeśli nie ufasz swoim zdolnością moż…esz je znależ…ć w słownikach internetowych np. getionary
-za pomocą Expresivo stwórz nagrania
- słuchaj , słuchaj i powtarzaj
- nie zauważ…ysz kiedy słówka same wejdą ci do głowy
Oprócz tego wydrukuj/napisz sobie tą listę zdań słuchaj , mów ipatrz
Metoda najlepsza dla wzrokowców mających problemy z wymową słow i całych zdań!
kosir bttg

Postautor: HowsAnnie » 25 sty 2008, 15:17

ja myślę ż…e takim sposobem nie warto jest się uczyć wymowy
nie każ…de słowo da się zapisać fonetycznie po polsku, a na pewno każ…dego nie da sie dokładnie odwzorować
ale już… widzę ż…e masz wady w wymowie. jeśli juz mamy zapisać work po polsku toraczej łeek a nie łork! sprawdź znaki fonetyczne na jakiejś stronie i zobaczysz, ż…e moja opcja jest "troszeczkę" lepsza
Awatar użytkownika
HowsAnnie
junior fellow