Dlaczego ship i moon to "she" i "her" a

Pytania i wątpliwości dotyczące gramatyki angielskiej

Dlaczego ship i moon to "she" i "her" a

Postautor: someonelikeme » 19 sty 2008, 1:36

Witam,
mam pytanie w pewnej sprawie, która jest dla mnie wielkim kuriozum, mianowicie dlaczego w róż…nych tekstach (literatura) do takich słów jak moon czy ship odnosi się poprzez "she" lub "her", a lion to "it"?

Sprawdzałem w słowniku i jest zaznaczone przy moon jak i przy ship jaki i przy lion m - czyli masculine.

Jestem kompletnie puzzled ;)

pozdrawiam,
i z góry dzięki za jakieś wskazówki
someonelikeme

Re: Dlaczego ship i moon to "she" i "her" a

Postautor: Gość » 19 sty 2008, 23:52

co do ship to wynika to chyba z faktu, ż…e Anglia była kiedyś potęgą morską i do dziś obdarzają wszystko co związane z wodą szacunkiem, stąd to she przy ship.
Gość

Postautor: Gość » 21 sty 2008, 13:19

Zgadzam się z przedmówcą:
Każ…dy marynarz odnosi się nawet do swojej łódki rybackiej z miłością, a co tu wogóle mówić o okręcie.
Stąd bierze się 'her'.

Moon - to samo... świat jest pełen romantyków.
Gość

Postautor: Salomea » 21 sty 2008, 20:37

Co do ship, to zgadzam się z przedmówcami, ewidentnie związane jest to z traktowaniem przez marynarzy statku jako swojej drugiej miłości/kobiety (co nie dziwi, gdy weźmie się pod uwagę ilość spędzanego na jego pokładzie czasu oraz materialną zależ…ność rybaka od łodzi).

Co do Moon, to wydaje mi się mieć to dwa podłoż…a, po pierwsze- wyraz pochodzi od staro-angielskiego mōna (r. ż…eński- o ile dobrze pamiętam), po drugie zaś powiązania ksi꿅yca z pierwiastkiem ż…eńskim i kobiecością ogólnie (występującym w wielu kulturach, temat na dłuż…sze rozważ…ania, więc utnę).

Mam nadzieję, ż…e pomogłam.
Pozdrawiam
Salomea
Salomea

Postautor: vlord » 30 maja 2022, 8:39

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
инфоjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken