nauka słówek

słówka, kolokacje, phrasal verbs, idiomy, slang, przysłowia

Re: nauka słówek

Postautor: studentka » 03 kwie 2003, 10:55

Która metoda nauki słówek jest najlepsza?
studentka
newbie

Postautor: savant » 03 kwie 2003, 16:01

Ja uczylem sie z zeszycikow. Mam 3 zeszyciki i w sumie jest w nich okolo 10000 slowek po 3 latach. Nie jestem pewien czy tobie sie spodoba ten sposob nauki, gdyz ja ucze sie wiekszosci rzeczy w sposob specyficzny jak widac.
[url:30n18x2b]http://www.lsc.edu.pl[/url:30n18x2b]
Szkoła językowa - Warszawa Centrum
[img:30n18x2b]http://www.businessrepublic.pl/images/avatar1.gif[/img:30n18x2b]
savant
junior fellow

Postautor: studentka » 03 kwie 2003, 17:29

Dzięki .
Spróbuję moż…e mi się uda.
studentka
newbie

Postautor: pundit » 03 kwie 2003, 19:54

Witam, ja uż…ywam SuperMemo i jestem bardzo zadowolony...
Awatar użytkownika
pundit
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: savant » 03 kwie 2003, 20:19

Skad masz supermemo. U mnie krucho z kasa ostatnio da sie to skads sciagnac czy raczej nie. W sumie byloby to usprawnienie moich zeszytow wiedzy. Po glebszym przemysleniu polecam takze system typu SITA, tansze niz u nas urzadzenia tego typu sa np. w Niemczech a oprocz tego zalezy jaka masz pamiec. Mozesz sie nagrywac na kasety plyty czy mp3 a nawet ogg co wolisz. Albo mozesz sobie robic karteczki. Wazne sa przyzwyczajenia np. postanowienie ze od dzis uczysz sie codziennie moze nie tyle co ja kiedys czyli 100 slowek dziennie (ale sie chwale ;-)) ale tak ja wiem zalezy od uporu 20 slowek. Nie zapominaj przy tym o nauce phrasal verbs i idiomow. Procz tego mam pytanie: co studiujesz?
savant
junior fellow

Postautor: studentka » 04 kwie 2003, 15:07

teologię a język angielski to moje hobby.
studentka
newbie

Postautor: savant » 04 kwie 2003, 19:05

Aha to calkiem fajnie zycze sie powodzenia. A uczysz sie jakichs innych jezykow procz tego? Moze masz jakies doswiadczenia i zechcialabys sie podzielic?
savant
junior fellow

Postautor: Grzegorz_21 » 04 kwie 2003, 22:17

Uwazam ze metoda z zeszycikami jest bardzo dobra, ja pisalem w zeszycikach ale ich pozniej nie czytalem, wiec dla mnie nie dzialalo. Ja bardzo duzo czytalem Angielskiej literatury i zakreslalem wyrazy w koleczka, (te ktorych nie znalem) a pozniej slownik i jechano.... i jak pozniej czytalem kolejny raz to juz znalem, aczkolwiek najlepiej to chyba uczyc sie z konwersacji i jak ktos cie poprawia, ale to trudno znalezc kogos takiego :)
Grzegorz_21
junior fellow

Postautor: savant » 05 kwie 2003, 9:07

To zalezy od literatury. Osobom wkraczajacym na poziom Advanced a nie majacym utwalonych jeszcze poprawnych i powszechnie uzuwanych wzorcow z zakresu gramatyki wspolczesnej oraz slownictwa, nie polecam czytania klasyki. Moga byc potem problemy.
savant
junior fellow

Postautor: studentka » 05 kwie 2003, 21:32

Dzięki.
Mam lektorat z angielskiego i łaciny.
Łacina jest trudniejsza.
Na naukę języka obcego trzeba poświęcić choć 10 minut dziennie inaczej się szybko zapomina.
Dla mnie dobrą metodą nauki jest korespondencja
po angielsku.Dzięki niej codziennie poznaję nowe słowa i zwroty.Często też… powtarzam słowa na głos.
studentka
newbie

Postautor: Visitor » 26 maja 2003, 10:45

NAJLEPSZE JEST SUPER MEMO-NIE WYMYSLILI JESZCZE NIC LEPSZEGO- NA STADIONE ZA 30ZL-ALBO PRZEGRAC OD ZNAJOMYCH-JESLI JESTES Z WAWA MOGE ZALATWIC ZA 15 ZL.MAM TEZ SUPER SLOWNIKI ANGIELSKO-ANGIELSKIE COLLINSA I OXFORDZKI NA CD Z WYMOWA-REWELACJA
Visitor

Postautor: savant » 08 cze 2003, 19:24

jaki masz fajny slownik oxford na cd?
savant
junior fellow

Postautor: bejotka » 09 cze 2003, 15:51

Ja pomimo, ż…e jestem wielkim fanem programu SuperMemo, uważ…am ż…e najlepszą metodą nauki słóek jest metoda łączona.

Najpierw należ…y robić sobie listy słówek do nauki na dany dzień. Moż…na je robić na luźnych kartkach, mozna tez w zeszycie. Potem trzeba nauczyć się ich. Wystarczą do tego nośniki papierowe. Ale później trzeba w myśl staroż…ytnego przysłowia "Repetitio es mater studiorum" powtarzać. Jedynym rozsądnym sposobem powtarzania jest metoda i program i SuperMemo. Ja dzień lub dwa po zrobieniu listy słówek i jej częsciowym zapamietaniu wpisuję ja do bazy (pliku danych) SuperMemo i zapamiętuję w tym programie. Od tej pory program codziennie przypomina mi słowka przeznaczone do powtórki na dany dzień.

Niestety program jest bardziej wymagający od Mgr Szczepańskiego - Mojego Lektora sprzed paru lat. Przy pokazji serdeczne pozdrowienia Panie Magistrze. Trzeba uczyć się z tym programem codziennie, lektorat miałem tylko w środy i piątki.

Oczywiście zamiast bazy Supermemo moż…na tworzyć pliki ćwiczeniami eTeachera. Ale ten program niestety nie organizuje tak systematycznych powtórek i nie jest tak skuteczny.

Największą zaletą SuperMemo jest jego cena. Nie ma w tym kraju tańszego programu wspomagającego naukę języków. Najnowszą jego wersję moż…na dostać z nieparzystym numerem kursu "Easy English Plus" za 3,95 zł.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: michasp » 09 cze 2003, 19:11

witam

ja staram sie czytac ksiazki angielskie i pisac olowkiem nad slowkiem ktorego nie wiem jego znaczenie polskie. To bardzo dobry sposob w w wiekszosci wypadkow mozna sobie przypomniec kontekst w jakim slowko bylo uzyte, dana sytuacje. Polecam Harry'ego Pottera :)
michasp
newbie

Postautor: bejotka » 10 cze 2003, 4:20

Nauka słówek z właśnie czytanej książ…ki czy też… gazety obcojęzycznej jest jak najbardziej właściwa i moż…e byc bardzo skuteczna. Trudno mi jednak pogodzić się z pisaniem polskich znaczeń nad tekstem w książ…ce.

Proponuję inną o wiele lepszą metodę, wymaga ona jednak kupna dość drogiego słownika Collinsa wydanego przez Young Digital Multimedia. Słownik ten zawiera funkcję testera.

Polega ona na tym, ż…e każ…de sprawdzane słówko moż…na zapisać do specjalnego pliku, a później testować znajomość słówek z tego pliku. Program ma moż…liwość automatycznego i codziennego wywoływania testera o wcześniej zaplanowanej porze.

Słówka znane, oceiane na 5 są z pliku usuwane, oceniane niż…ej pozostawiane do następnego testu.

Taka praca jest racjonalna z tego względu, ze uczymy się słówek, które są nam aktualnie potrzebne, a zapomniane słówka są nam przypominane w miarę czytania.

Fani programu SuperMemo, korzystając z tego słownika mogą tworzyć własne bazy słówek.
BJK
bejotka
fellow

Postautor: vlord » 11 cze 2022, 7:08

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricatorjuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken