Strona bierna, dopełnienie bliż…sze i dalsze

Pytania i wątpliwości dotyczące gramatyki angielskiej

Strona bierna, dopełnienie bliż…sze i dalsze

Postautor: olekc95 » 07 kwie 2008, 20:26

Ucząc się w szkole języka polskiego dotarłem do tematu o dopełnieniu bliż…szym i dalszym. Dopełnienie bliż…sze definiuje dopełnienie w zdaniu, które w stronie biernej staje się podmiotem, dopełnienie dalsze zaś pozostaje "nie ruszone".

W języku angielskim zaś zgłębiając swą wiedzę trafiłem na temat "Passive with an indirect subject"

"When there is both an indirect and a direct object, it is normally the indirect object that becomes the subject of a pissive sentence, like this.

Example
Active: The shop offered John a job.
Passive: John was offered a job by the shop.
NOT: A job was offered to John by the shop."
(książ…ka "new Hotline" intermediate)

Nie rozumiem tej sentencji. Dla mnie zawsze dopełnienie bliż…sze było podmiotem. Proszę aby mi to ktoś wytłumaczył, pozdrawiam

Olek :)
olekc95

Re: Strona bierna, dopełnienie bliż…sze i dalsze

Postautor: Gość » 07 kwie 2008, 23:44

w języku angielskim oba dopełnienia mogą stać się podmiotami
Gość

masz fajną książ…kę do nauki!!!

Postautor: przedka » 09 kwie 2008, 19:59

Example
Active: The shop offered John a job.
sprawa ma się następująco-piszę po raz wtóry:
Sklep zaproponował KOMU???-dopełnienie bliż…sze- Jankowi, a zatem Janek staje się podmiotem w nowym zdaniu:-stąd mamy:
John was offered (CO???) a job by the shop- gdyż… odmieniamy wyraż…enie BE DONE -czyli formę czasownika być plus 3 forma czasownika- szkoda,ż…e niemogę tego narysować!!!
*** a teraz dalsze CO?? pracę , czyli Praca staje sie podmiotem w nowym zdaniu:
A JOB WAS OFFERED TO JOHN by the shop

PS> uwielbiam stronę bierną szczególnie bezokolicznikową... :kiss:
przedka
junior fellow

Re: Strona bierna, dopełnienie bliż…sze i dalsze

Postautor: vlord » 30 maja 2022, 9:06

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
сайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken