polski rozszerzony...

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

polski rozszerzony...

Postautor: catchmeifyoucan » 04 maja 2008, 20:49

mam takie skromne pytanie.... dlaczego bardzo często na filologię angielską wymagane jest matura rozszerzona z j. polskiego? co to daje (prócz zmniejszenia ilości kandydatów) ?
catchmeifyoucan

Re: polski rozszerzony...

Postautor: xeo » 04 maja 2008, 20:57

Bo to studia językowe, znajomość języka polskiego jest równie waż…na jak obcego. Jest wiele przedmiotów, na których operuje się lub odwołuje do języka polskiego (tłumaczenie, gramatyka kontrastywna/językoznawstwo kontrastywne itp.). Poza tym Twoja wiedza ogólna (językowa) jest zbudowana na języku polskim (chociaż…by znajomość pojęć takich jak czasownik, przymiotnik, imiesłów, czasy, umiejętność pisania, układania zdań, analizy tekstów, dźwięki, literki itp. itd. )
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Postautor: ladystockbroker » 18 maja 2008, 9:29

A historia? (bo chyba jest?)
ladystockbroker
junior fellow

Postautor: girafka » 18 maja 2008, 14:54

Jezeli chodzi Ci o to czy jest wymagana to nie jest, ale uczymy sie jej na anglistyce :] zarowno historii WB jak i Stanow Zjednoczonych :]
Awatar użytkownika
girafka
newbie

Postautor: Gość » 20 maja 2008, 13:52

Poważ…nie nie trzeba zdawać historii? To miodzio, bo historii nie cierpię... właśnie z wyjątkiem historii Stanów i Wysp. Jesteś tego absolutnie pewna?
Gość

Postautor: girafka » 20 maja 2008, 17:48

No jestem bo ja historii nie zdawalam tylko WOS :] a studiuje anglistyke na UMCS wiec jak widac historia nie byla potrzebna :] MOZNA, ale nie trzeba :]
Awatar użytkownika
girafka
newbie

Postautor: Gość » 20 maja 2008, 19:07

język polski ściśle łączy się z językiem angielskim-osobiście zlekceważ…yłam j. polski kiedyś i dopiero teraz doceniam jego moc, na szczęście mam córkę po UMCS w Lublinie , kt. mnie czasem wspiera, jak znajdzie wolną chwilkę- dlatego NIE ZANIEDBUJCIE J. OJCZYSTEGO PLEASE ...... malgorzata
Gość

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 8:03

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken