nietypowy przypadek

Forum do ogólnych dyskusji nt. języka angielskiego

nietypowy przypadek

Postautor: ghjghdh » 19 lip 2008, 10:10

Pytanie zwłaszcza do BJK

Co myślisz na temat samodzielnej nauki z podręczników na poziomie średniozaawansowanym do metody SITA? Przeglądałam ten podręcznik u kuzynki i zastanawiam się nad zakupem. Niewątpliwie do zalet tej książ…ki należ…y zaliczyć tłumaczenia w języku polskim dzięki którym nie będą musiała tłumaczyć samodzielnie tekstów , współczesne tematy i słownictwo i przede wszystkim dołączone płyty z nagranym materiałem? Chciałabym uczyć się sama w te wakacje. Jestem na poziomię średniozaawansowanym większości zwrotów z tego kursu nie znam ? Jeśli uczyć się bez tego urządzenia to jak , wkuwać słówka? czy całe dialogi zdania? Jeśli nie polecacie to czy istnieją jakieś dobrę książ…ki z nagraniami dla poziomów od B! do B2+.

Jestem tzw beztalenciem językowym nauka wymowy sprawia mi wielkie problemy.
ghjghdh

Re: nietypowy przypadek

Postautor: bejotka » 20 lip 2008, 4:03

Nie znam tego podręcznika, dlatego nie mogę na Twoje pytanie odpowiedzieć jednoznacznie. Jeśli podoba Ci się i nie znasz większości zwrotów z tego kursu i stać Cię na jego kupno, to warto z tego skorzystać.

Ja, uczyłbym się zarówno słówek, jak i zdań oraz dialogów i tekstów.

Nie wyobraż…am sobie samodzielnej nauki bez pomocy komputera. Dlatego zacząłbym od zdefiniowania własnej bazy SM.

Bazy, które tworzę ostatnio wyglądają mniej więcej tak:

1 sekcja:

- Pytanie (słowo lub wyraż…enie polskie);
- Odpowiedź (tłumaczenie pytania na angielski) + nagranie;
- Przykład (Zdanie lub dwa zawierające wyraż…enie polskie);
- Ukryte tłumaczenie przykładu (pojawia się tylko po najechaniu na jego pole kursorem myszki) + nagranie;

2 sekcja:

Po wprowadzeniu pewnej ilości tak zdefiniowanych słówek zamieniam kolejność pytania z odpowiedzią, pozostawiając przykład po polsku:

3 sekcja:

Jak w 1 z tą róż…nica, ż…e angielską odpowiedź należ…y wpisać (tzw. "Spellpad").

Ilość elementów w każ…dej sekcji taka sama (od 5 do 30).

Jeśli sekcja zawiera do 10 elementów, uczę się 3 sekcji jednego dnia. Jeśli 30 uczę się 1 sekcji dziennie.

Jeśli ilość elementów jest inna, to uczę się do zmęczenia zwracając uwagę, by ostatnią sekcję dokończyć.

Nie chcę Ci polecać, ż…adnego podręcznika, gdyż… w mojej bibliotece są podręczniki sprzed wielu lat, niektóre sprzed 50.

Najbardziej z niech cenię:

Irena Dobrzycka, Bronisław Kopczyński
Język angielski dla początkujących_3 płyty CD (ja mam wydanie z kasetami);

Leon Leszek Szkutnik wszystkie podręczniki szczególnie:
Mówimy po angielsku (wydanie z 3 płytami CD);

Henryk Krzyż…anowski
First Steps in English (z kasetami)
The Next Steps to English (z kasetami).

Do kursów Dr Krzyż…anowskiego opracowane zostały bazy SM pod tymi samymi tytułami oraz ich nowsze wersje zatytułowane "Angielski? No problem".

Metodycznie trochę lepiej uczą bazy FSE I NSE (jestem o tym głęboko przekanany), zaletą "angielski? No problem! są pliki mp3, dzięki którym mozna uczyć sie również… bez komputera, za to z odtwarzaczem MP3.
bejotka
fellow

Postautor: zoltik » 24 lip 2008, 22:33

Superancka odpowiedź! A wymowę moż…esz ćwiczyć tylko poprzez powtarzanie za lektorem z 'empetruchy' lub nagrania 'cd'. Powtarzać, powtarzać i jeszcze raz powtarzać (na głos).

PS: każ…dy nowy podręcznik cechuje to, ż…e zawiera wyraż…enia inne od tych, które moż…na napotkać w innym podręczniku. Albo czytać duż…o oryginalnych tekstów i tworzyć własne glosariusze, albo kupować nowe podręczniki.
zoltik
newbie

Postautor: ghjghdh » 25 lip 2008, 21:31

Dzięki za dotychczasowe rady. Niestety w moim przypadku nauka z komputerem odpada.
ghjghdh

Postautor: vlord » 03 cze 2022, 8:55

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricatorjuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken