Prośba o pomoc

Pytania i wątpliwości dotyczące gramatyki angielskiej

Prośba o pomoc

Postautor: Gość » 10 sie 2008, 20:23

jestem początkującym w nauce angielskiego więc mam kilka pytań -

czy te obydwa angielskie zdania są poprawnie napisane?

1.
She likes smoke so much- Ona lubi duż…o palić

oraz

2.
Why dont you want buy her a new car? - Dlaczego nie chcesz jej kupić nowego samochodu?

Chodzi mi o to czy między dwoma czasownikami likes i smoke oraz want i buy nie powinno sie wstawić czegoś np. słówko ,, to''

Chciałem też… sie zapytać jak sie wymawia ,, dont you'' gdy występuje ono tak jak w tym drugim zdaniu w przeczącym pytaniu- mówi sie wtedy ,,donczju'' czy normalnie ,, dontju''
Gość

Re: Prośba o pomoc

Postautor: xeo » 10 sie 2008, 21:50

She likes smoking so much
Why don't you want to buy her a new car ?
(z tego zdania moż…na wyrzucić want to - Why don't you buy her a new car ? - Dlaczego nie kupisz jej nowego samochodu ?)

Jeśli chodzi o wymowę to mówiąc prostym językiem to "dż…/dź/cz/ć/itp." (róż…nie ludzie to słyszą) tworzy się między wyrazami samo jak się szybko mówi (dźwięk t lub d + j daje taki efekt)

inny przykład:
would you - mówiąc dokładnie/wyraźnie będzie łud ju, a mówiąc szybko samo wyjdzie wudźju/wudż…ju/wuczju

łuD Ju - d + j
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Re: Prośba o pomoc

Postautor: vlord » 30 maja 2022, 10:15

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
http://journallubricator.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
vlord
The One Whose Name Cannot Be Spoken